TEK JE STIGLO PROLEĆE, A OPET STIŽE ZAHLAĐENJE: Narednih dana pad temperature, a padaće i "prljava kiša"

Autor:

Vesti

29.03.2022

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Od 31. marta možemo očekivati jače pogoršanje vremena sa kišom i pljuskovima, a moguć je i sneg.

TEK JE STIGLO PROLEĆE, A OPET STIŽE ZAHLAĐENJE: Narednih dana pad temperature, a padaće i "prljava kiša"

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nakon toplih dana koji se obradovali mnoge uskoro nas očekuje novo zahlađenje i pad temeprature. Od četvrtka meteorlozi upozoravaju na promenu vremenu praćenu "prljavom kišom" iz Sahare.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da već od 31. marta možemo očekivati jače pogoršanje vremena sa kišom i pljuskovima, zatim saharski pesak, a za vikend jače zahlađenje, ponegde prolazno i kratkotrajno sneg.

"I danas će biti sunčano i veoma toplo za ovo doba godine, ponegde uz visoku oblačnost. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar, u Bačkoj povremeno pojačan. Maksimalna temperatura biće od 18 do 24°C, u Beogradu do 22°C. Inače, potpuno se narušio i oslabio anticiklon, koji je u prethodnom periodu bio odgovoran za stabilno, suvo i sunčano vreme", kaže Đorđe Đurić.

Usled toga, nakon dužeg perioda sa vrednostima veoma vioskog vazdušnog pritiska, došlo je do osetnijeg pada vazdušnog pritiska na vrednosti oko normale, a kako sledi dalji pad vazdušnog pritiska, to će biti uvod u pogoršanje vremena koje se očekuje narednih dana.

 

 

Nakon dužeg perioda sa vrednostima veoma vioskog vazdušnog pritiska, došlo je do osetnijeg pada vazdušnog pritiska na vrednosti oko normale, a kako sledi dalji pad vazdušnog pritiska, to će biti uvod u pogoršanje vremena koje se očekuje narednih dana.

"U sredu se nad Đenovskim zalivom očekuje formiranje ciklona, a on će Srbiji doneti povećanje oblačnosti. Krajem dana i tokom večeri u zapadnim i u severnim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom. Kako se očekuje jugozapadno strujanje, biće i dalje relativno toplo. Maksimalna temperatura u sredu biće od 18 do 22°C, u Beogradu do 20°C", kaže Đurić.

Tokom četvrtka i petka Srbija će biti pod uticajem snažnog ciklona sa centrima iznad severnih predela Italije i Jadrana i iznad centralne Evrope. Ovaj ciklon uslovljavaće nad Srbijom oblačno vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kako će se Srbija tokom četvrtka i petka nalaziti u prednjem delu ciklona, tj. u njegovom toplom sektoru, očekuju se snažna južna strujanja i dotok tople vazdušne mase. Maksimalna temperatura u četvrtak biće od 18 do 22°C, u Beogradu do 20°C, a u petak od 12°C na severozapadu do 20°C na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 15°C.

"Kako nas od srede uveče do subote očekuju snažna visinska južna strujanja, sa severa Afrike i iz oblasti Sahare do našeg područja preko Mediterana stići će velike količine čestica pustinsjkog peska iz Sahare, tako da se očekuju padavine sa čestima peska iz Sahare, tj. očekuje se prljava kiša. Reč je o potpunoj prirodnoj i bezopasnoj pojavi, koja je najviše vidljiva na vozilima, a slična situacija dogodila se i pre dve nedelje, tako da je od tada pesak i dalje vidljiv na mnogim neopranim vozilima i povr[inama", navodi meteorolog.

Hladni front stići će u subotu prvo do severnih i zapadnih predela Srbije, dok će do juga i istoka Srbije stiće tek uveče, pa će u tim predelima i dalje duvati jugozapadni vetar. Hladni front ''podeliće'' Srbiju na dva dela kada su temperature u pitanju. Maksimalna temperatura biće od 7°C na severozapadu do 17°C na istoku i jugoistoku Srbije.

U nedelju i ponedeljak centar ciklona biće istočnije od Srbije i biće u hladnom sektoru ciklona. Biće oblačno i veoma hladno za početak aprila, povremeno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, a uslova za susnežicu i koju pahulju biće ponegde i u nižim predelima. U planinskim predelima očekuje se formiranje snežnog pokrivača i palo bi 10 do 20 cm snega, a u nižim predelima i ako dođe do formiranja, biće svega 1 do 3 cm i to u noćnim i jutarnjim satima, ali bi se sneg brzo i topio, jer bi temperature bile iznad 0°C, Osećaj hladnoće u nedelju i ponedeljak biće povećan i severozapadnim vetrom. Maksimalna temperatura biće od 4 do 10°C, u Beogradu oko 5°C.

"Već u utorak očekuje se stabilizacija vremena i sunčano vreme, a kako ćemo od utorka biti pod uticajem ciklona iz centralne Evrope, očekuju se južna strujanja i osetniji porast temperatura na normalne vrednosti za početak aprila i one će biti preko 15°C. Nakon toga sledi nova promena vremena sa kišom i manjim padom temperature", navodi meteorlog.

Nakon dužeg sušnog perioda i veoma suvog marta kada padavina skoro da nije bilo, ciklon sa centralnog Mediterana od četvrtka do kraja sedmice doneće obilnije padavine.

"U mnogim predelima očekuje se da padne od 10 do 30 mm po kvadratnom metru, u nekim predelima i više, a najmanje padavina biće na istoku i jugoistoku Srbije. Najviše padavina biće u oblasti Jadrana i na zapadu Balkana i u tim predelima očekuje se i preko 100 mm, lokalno i preko 150 mm kiše po kvadratnom metru. Da podsetimo da je tokom marta palo i manje od 5 mm. Očekivane padavine donekle će umanjiti intenzitet suše i umanjiti opasnost od izbijanja požara na otvorenom. Vodostaj reka i dalje je vrlo nizak i takav se očekuje i u narednom periodu i pored toga što nas očekuju padavine. Ipak, dobra vest je da će april biti promenljiviji mesec kada su padavine u pitanju i da će one biti češće", zaključio je Đorđe Đurić.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading