EUTANAZIJA U SRBIJI? Otkrivamo ko bi na nju imao pravo i da li je ona uopšte moguća!

Autor:

Vesti

28.03.2022

13:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je glumac Alen Delon odlučio da život okonča eutanazijom u Švajcarskoj, na isti način kao i njegova supruga Natali 2021. godine nakon raka pankreasa, pitanje "dostojanstvene smrti" zaintrigiralo je javnost i kod nas.

EUTANAZIJA U SRBIJI? Otkrivamo ko bi na nju imao pravo i da li je ona uopšte moguća!

Foto: Tanjug/AP

Eutanazija je zakonom dozvoljena u sedam zemalja, a da li će se im se i Srbija pridružiti i ko bi u tom slučaju imao pravo na nju, otkrili su profesor dr Ranko Raičević, neurolog i predsednik Društva neurologa Srbije i advokat Čedomir Stojković.

- Eutanazija postoji otkako je sveta i veka. Kao lekari, mi se borimo protiv smrti. Tako nam je posao definisan. Kada je o eutanaziji reč, najpre je potrebno pokrenuti široku javnu raspravu i govoriti o ovoj temi stalno, a ne samo kada u medijima čujemo da to žele Alen Delon ili Stiven Hoking - rekao je dr Raičević u emisiji "Uranak" na K1 Televiziji i dodao:

- Moraju da postoje jasno definisani zakonski uzusi i striktna pravila po kojima lekari daju svoje mišljenje, i to u slučajevima kada perspektive za poboljšanje i izlečenje nema. Ceo tim stručnjaka uključen je u inostranstvu u donošenje odluke o eutanaziji. Uz lekare tu su i pravnici, istaknute ličnosti iz javnog života. To što pacijent trpi bol ne znači da bi trebalo da okonča život - objasnio je profesor.

Foto: Youtube printscreen

 

Njegov lični stav je da nije protiv eutanazije, ali ukoliko postoji velika bol i jasno definisani zakonski uslovi.

- Pre razgovora o eutanaziji, mi u Srbiji moramo da razgovaramo o hospisima. Ne postoje hospisi u našoj zemlji, a to je nužno da omogućimo pacijentima da dostojanstveno umru, bez teških bolova. Više od 1.000 neuroloških pacijenata ne mogu da žive bez podrške - naglasio je dr Raičević.

Prof. dr Ranko Raičević kazao je da su dileme postojale i u vezi sa pitanjem transplantacije srodnika.

Foto: youtube.com/Novo jutro

 

- Veoma su to kompleksna pitanja i trebalo bi da kao društvo napravimo iskorak, makar u pravnom smislu, da ljudi budu zaštićeni i medicinski i pravno i socijalno i kulturološki. Lekari su tu samo da dokažu da pomoći nema. Niko ne može da ospori ljudsko pravo da okonča svoj život. Postoji pasivna eutanazija, to je situacija kada pacijenti sami odustanu od terapije i lečenja. Imamo neke vere koje zabranjuju određene načine lečenja - objasnio je on i dodao:

- Pravo na smrt je opšte pravo, svako raspolaže svojim životom. Ali, da bi se odobrila eutanazija, neophodno je da pacijent bude potpuno očuvane svesti, da razume i da to punim kapacitetom želi, bez ikakvih sugestija. Ta odluka mora biti trajna i bez ikakve sumnje. Trećina mojih pacijenata nakon moždanog udara pomislila bi na eutanaziju, ali to ne znači da bi je trebalo sprovesti - rekao je doktor.

Eutanazija je nepopravljiva

- Debata o eutanaziji je pogrešno postavljena. Ne bi trebalo reći da je dozvoljena u sedam zemalja, već da 160 zemalja u svetu kažnjava zakonom pomaganje u samoubistvu. U Švajcarskoj se godišnje uradi 700 ili 800 eutanazija, a godišnje samoubistvo izvrši 1.100 do 1.200 ljudi. U Srbiji godišnje život sebi oduzme oko 1.000 ljudi. Eutanazija je relikt nacizma u vreme kada su svi nesposobni ubijani. U Švajcarskoj eutanazija podrazumeva situaciju u kojoj osoba koja želi da izvrši samoubistvo, iz njoj dovoljnih razloga, a to su u 99% slučajeva teški medicinski razlozi - neizlečiva bolest - rekao je advokat Čedomir Stojković i dodao:

- Cilj je da se izvrši samoubistvo na dostojanstveni način, a ne da skoči sa mosta ili da se čovek upuca, popije otrov. Eutanazija je zabranjena bez volje osobe koja to želi. Zabranjeno je da to uradi lekar, već to čini osoba koja želi eutanaziju. Lekar sve pripremi, a 'dugme stisne' pacijent. U Kanadi je, na primer, dozvoljeno i jedno i drugo - i pacijent i lekar. Sa tom razlikom da u Kanadi 99% pacijenata odluči da to uradi lekar. Smatraju da je to bolje za njih - kazao je advokat.

Foto: Ministarstvo zdravlja

 

Osim toga, Stojković je naglasio da je svaka od klinika, koja pomaže ljudima u samoubistvu, dužna da pacijenta uputi psihijatru ili psihologu ako posumnjaju da odluka nije utemeljena na čvrstim etičkim razlozima.

- Zloupotrebe su najveći problem. Testament važi nakon što pacijent umre i ne može se napisati da neko želi da umre. Zabranjeno je pomaganje u samoubistvu iz sebičnih namera, ići ćete u zatvor. Ti sebični razlozi mogu biti da želite nasledstvo, nekoga mrzite ili volite, to je bilo koja situacija u kojoj biste ostvarili bilo kakvu vrstu koristi. Eutanazija se sprovodi iz humanih razloga - rekao je Stojković i dodao:

- Nevladina organizacija 'Egzit' u Švajcarskoj broji 25.000 članova i kontrolisana je od zvaničnih zdravstvenih institucija. Eutanazija je izuzetno važna civilizacijska i prihvatljiva stvar, ali u društvu kao što je naše to je diskutabilno. Švajcarska je visokomoralno društvo, a mi to nismo -  objasnio je advokat.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading