PROLEĆNO VREME NEĆE DUGO TRAJATI, USKORO NAM DOLAZI KIŠA: Meteorolog Čubrilo otkriva šta nas očekuje u aprilu

Autor:

Vesti

26.03.2022

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za sada deluje, poručuje meteorolog, da bi najviše kiše dobile zapadna Srbija i Vojvodina, dok bi najmanje kiše dobila središnja Srbija.

PROLEĆNO VREME NEĆE DUGO TRAJATI, USKORO NAM DOLAZI KIŠA: Meteorolog Čubrilo otkriva šta nas očekuje u aprilu

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

- Krajem marta, oko 29. i 30. marta stiže promena vremena, ali prava prolećna uz obilniju kišu, pogotovo u Vojvodini, što će konačno za poljoprivrednike biti dobra vest. Zahladneće, ali ne previše i snega će biti samo na planinama, na preko 800 metara visine. Posle toga, od 5. do oko 10. aprila biće tipično prolećno vreme i imaćemo smenu sunca i kiše - kaže Marko Čubrilo, meteorolog, za Blic.

Čubrilo objašnjava da će do 29. marta jutra biti dosta hladna, ponegde uz slab prizeman mraz i pojavu magle, dok će dnevni maksimumi biti od +13 do +19 stepeni, a lokalno i oko +23 stepena Celzijusa, posebno oko 29. kada će zbog jačanje ciklona nad Mediteranom ka nama primicati topao, ali i sve vlažniji vazduh.

- Vlaga će nadirati sa juga tako da će padavine prvo početi nad Jadranom i njegovim zaleđem, posebno od srede pre podne, a zatim će se širiti dalje na sever. Do oko 1. aprila ka nama će u jakom južnom i jugozapadnom strujanju pod uticajem ciklon nad severom Italijom strujati relativno topao, ali vlažan vaduh te će uz promenjljivo oblačno i nestabilno vreme biti česte kiše, a biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom - kaže Čubrilo.

Republika

Foto: facebook.com/Marko Cubrilo

Marko Čubrilo

Za sada deluje, poručuje meteorolog, da bi najviše kiše dobile zapadna Srbija i Vojvodina, dok bi najmanje kiše dobila središnja Srbija, koja bi do početka aprila bila pod uticajm jugozapadnog fenskog vetra koji bi značajno smanjio količinu padavina.

Trenutne procene za neke priobalne delove uz obalu Jadrana daju i preko 70mm taloga, što bi u velikoj meri smanjilo aktuelnu sušu.

- Oko 1. aprila se računa na premeštanje hladnog fronta koji bi ka nama dolazio preko Skandinavije, vetar bi okrenuo na jak severozapadni, duž Jadrana bi bilo bure, dok bi sam sekundaran ciklon još malo ojačao, a onda brzo otišao na severoistok. U zoni fronta je moguća vrlo obilna kiša, grmljavinski pljsukovi, čak i pojava grada - kaže Marko Čubrilo.

Uslediće jače zahlađenje, ali za sada deluje da će nizije imati samo kiše, dok bi predeli preko 800 metara nadmorske visine mogli imati prolazan, jak, sneg.

Čubrilo ističe da će se od ponedeljka znati precizniji podaci za sredinu sledeće nedelje i vrlo verovatno da će se menjati, moguće su i značajnije promene.

- Oko 4. aprila biće vetrovito i relativno hladno ali uglavnom suvo, uz opasnost od pojave kasnih mrazeva, ali uglavnom preko 800 metara nadmorske visine. Posle 5. i prema 10. aprilu stoji signal za tipično prolećno vreme uz smenu sunca i kiše uz temperature oko proseka - zaključuje.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading