ZAPRETILA NAM NA TEČNOM SRPSKOM: Šainović otkrio šta je Olbrajtova rekla na mirovnoj konferenciji u Rambujeu

Autor: Republika

Vesti

23.03.2022

20:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pregovori u Rambujeu su bili pregovori vođeni na mirovnoj konferenciji o Kosovu i Metohiji, koja je 6. februara 1999. počela u francuskom Dvorcu Rambuje

ZAPRETILA NAM NA TEČNOM SRPSKOM: Šainović otkrio šta je Olbrajtova rekla na mirovnoj konferenciji u Rambujeu

Foto: youtube.com/printscreen


Nekadašnji predsednik Vlade Republike Srbije i potpredsednik Vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović u jednom intervju otkrio je šta je Milošević rekao na skupu najužeg rukovodstva, nakon čega se usledilo bombardovanje SRJ

Nikola Šainović bio je deo i pregovarao je u svim “bitkama Jugoslavije” devedesetih godina. Nikola Šainović je svojevremeno ispričao i kakva je bila uloga Medlin Olbrajt u NATO bombardovanju SR Jugoslavije.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nikola Šainović

Pregovori u Rambujeu su bili pregovori vođeni na mirovnoj konferenciji o Kosovu i Metohiji, koja je 6. februara 1999. počela u francuskom Dvorcu Rambuje, u gradu Rambujeu kod Pariza.

U Rambujeu je Jugoslavija rekla “ne”.

Šainović je ispričao kako su tekli pregovori tada i kako je Medlin olbrajt na srpskom rekla da će nas bombardovati.

Republika

Foto: Profimedia

Bombardovanje Jugoslavije

– Oni nisu tekli, nije bilo pregovora. Mi se nismo sreli sa Albancima, nego samo sa tom pregovaračkom ekipom u kojoj je ustvari bio glavni Amerikanac Kristofer Hil. Pregovori su počeli tako što smo mi rekli prvo, po modelu Dejtona, da najpre fiksiramo suverenitet Srbije i Jugoslavije na Kosovu, da je to nesporno, a da onda ispregovaramo kakvu god oni hoće autonimiju Albanaca na Kosovu, kakva nigde nije viđena ispregovaraćemo samo da Kosovo ostane deo Srbije i Jugoslavije. Prvih deset dana je proteklo u natezanju da oni to neće da prihvate. Nakon deset mučnih dana, napravljen je prekid i na naše silno insistiranje kontragupa, ne pregovarači, već kontragrupa je dala jednu izjavu koja je reafirmisala naš suverenitet te smo mi nastavili pregovore. Kad smo nastavili, onda je na prve kontakte o vidu autonomije, odjednom došlo uzmi ili ostavi, počeli su da dolaze dokumenti u delovima koji znače okupaciju SRJ. Dakle, po predlogu tog dokumenta iz Rambujea trebalo je da predamo celu teritoriju, vazdušni prostor, luke, vode, dakle trebalo je da suverenitet predamo drugoj strani potpisnici, a druga strana potpisnica Rambujea je politički savet Severnoatlanskog pakta. Trebalo je da jednoj vojno alijansi, naddržavi, predamo svoj suverenitet u ruke po predlogu da njihove trupe dođu na celu teritoriju i kaže: oni nose oružje po sopstvenom nalogu, mogu da liše slobode koga oni smatraju da treba, i da ga izvedu pred odgovarajuće službenike. Mi smo rekli „pa čekajte, ovo je klasična okupacija. Nema vlade koja to može da prihvati, mi to ne možemo da prihvatimo”. Onda su oni rekli da smo mi za rat. Osudili su nas, čitavo vreme su pretili bombardovanjem, Medlin Olbrajt nam je tu pretnju saopštila i na srpskom. Na kraju mi smo zadnjeg dana dali redakciju tog pregovora, dakle, izbacili smo delove koji se tiču okupacije, ubacili smo delove koji potvrđuju suverenitet i nismo sporili sve ono što piše o autonomiji, ali to smo predali zadnjeg dana. Međutim, to je stavljeno na stranu, još je razmatrano, jer se od nas tražio ultimatum “potpiši ili ne, a ako ne potpišeš sledi bombardovanje”. Albanci su sami potpisali. Mi smo se vratili u zemlju, a onda je rečeno ovako “to je mirovni sporazum, ali na suprotnoj strani su dve stvari: Srbija ga je odbila i činjeni su zločini na Kosovu” i zbog ta dva faktora NATO je sproveo svoju odluku o bombardovanju – rekao je Šainović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pobesneli Laloš

23.03.2022 20:57

Drago mi je što je ova zla žena svojevremeno, dok je bila zla devojčica u Beogradu, redovno dobijala porcije batina od Milje Regulus. Nadam se da pakao još postoji.

Odgovori 27 3