Pašalić razgovarao sa ombudsmankom Ukrajine: Otkloniti opasnost da izbeglice postanu žrtve trgovine ljudima

Autor:

Vesti

21.03.2022

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Republike Srbije Zoran Pašalić razgovarao je danas sa ombudsmankom Ukrajine Ljudmilom Denisovom o konkretnoj pomoći ukrajinskim izbeglicama koje borave u našoj zemlji i sprečavanju potencijalne opasnosti da te izbeglice, pre svih žene i deca, postanu žrtve trgovine ljudima.

Pašalić razgovarao sa ombudsmankom Ukrajine: Otkloniti opasnost da izbeglice postanu žrtve trgovine ljudima

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

U onlajn razgovoru, koji je organizovan na zahtev Denisove, Pašalić je najavio da će u najskorijem roku posetiti građane Ukrajine koji su izbegli u Republiku Srbiju kako bi se upoznao sa situacijom u kojoj se nalaze i  informisao o vrstama pomoći su im potrebne, a pre svega kako bi se predupredilo da ukrajinske izbeglice budu izložene opasnosti od trgovine ljudima.

- Zaštitnik građana Republike Srbije je novim zakonom dobio mandat za obavljanje poslova nacionalnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima. Tim sa kojim sarađujem i ja lično potrudićemo se da se takva situacija u Srbiji ne dogodi - rekao je Pašalić.

Pašalić je naglasio da će raditi u dva pravca na zaštiti prava ukrajinskih izbeglica: obezbeđenje pristojnih uslova za život dok borave na teritoriji Republike Srbije i sprečavanje mogućnosti da postanu žrtve trgovine ljudima, te preneo ukrajinskoj ombudsmanki da će razgovarati sa kolegama iz regiona kako bi im ukazao na moguću opasnost da izbeglice postanu žrtve trgovine ljudima.

Ombudsmanka Ukrajine je zahvalila Pašaliću na saosećanju i podršci koju je iskazao prema izbeglim građanima Ukrajine i navela da je prema podacima koje ima njena kancelarija, kroz Republiku Srbiju prošlo 13.000 građana Ukrajine a da je njih 2.000 ostalo u našoj zemlji.

Denisova je naglasila da će razgovori koje Pašalić planira da održi sa ombudsmanima regiona veoma važni za položaj ukrajinskih izbeglica, posebno u svetlu predstojećeg zasedanja Evropske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENHRI) na kojem će apelovati na sve države članice da prihvate izbeglice iz Ukrajine i omoguće im dostojanstven život.

Pašalić je početkom meseca razgovarao i sa ruskom ombudsmankom Tatjanom Moskalkovom o situaciji u kojoj se nalaze izbeglice iz Ukrajine i apelovao na saradnju ruske i ukrajinske ombudsmanke po pitanju zaštite prava izbeglica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading