URADITE ovo i sve će vam krenuti NABOLJE! Danas je Sveti Gerasim Jordanski!

Autor:

Vesti

17.03.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Jedna od priča iz života ovog sveca tiče se njegovog susreta sa lavom koga je čuo da riče jer mu se u šapu zario trn.

URADITE ovo i sve će vam krenuti NABOLJE! Danas je Sveti Gerasim Jordanski!

Foto: printskrin/vikipedia

Danas je praznik posvećen prepodnobom Gerasimu Jordanskom, svecu koji se i danas zbog svoje posvećenosti uzima za primer svima.

Gerasim Jordanski bio je značajan svetac. Najpre je podvižništvo učio u misirskoj Tivaidi, pa je onda prešao na Jordan, gde je osnovao porodicu, u kojoj je imao oko 70 monaha, i koja i dan-danas postoji. Za svoj manastir, Gerasim je postavio poseban ustav. Bio je primer svima. Uz časni post nije jeo ništa osim što se pričešćivao.

Jedna od priča iz života ovog sveca tiče se njegovog susreta sa lavom koga je čuo da riče jer mu se u šapu zario trn. Gerasim mu je bez straha prišao i zveri iščupao trn iz šape. Lav je pošao za njim u manastir i tamo je živeo sa svecem sve do njegove smrti. Legenda kaže da, kada je Gerasim umro, i zver je od tuge uginula za njim. Tako se ovaj svetac na svim ikonama oslikava sa lavom.

Ovom velikom i poštovanom svecu danas se, prema verovanju, upućuje sledeća molitva koja, kažu, iskrenim moliocima menja život nabolje:

"Kao pustinjski žitelj i u telu Anđeo i čudotvorac, pokazao si se bogonosni oče naš Gerasime. Postom, bdenjem i molitvama, nebeske darove si primio, isceljujući bolesti onih koji ti sa verom dolaze. Slava Onome koji ti je dao snagu, koji te je proslavio i koji kroz tebe daruje svima isceljenje. Amin!"

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading