POČEO VELIKI USKRŠNJI POST! Traje 48 dana, a ovo su običaji i pravila!

Autor:

Vesti

07.03.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uskršnji post traje 48 dana i, pored odricanja od hrane, potrebno je odreći se i zlih misli i dela.

POČEO VELIKI USKRŠNJI POST! Traje 48 dana, a ovo su običaji i pravila!

Foto: Srećna Republika

U ponoć je počeo Uskršnji post, koji traje tačno 48 dana i važi za najstroži post u godini. Posti se na vodi, izuzev vikenda i kada je reč o Velikoj suboti, danu koji prethodi Vaskrsu.

Ono što je bitno je da se post ne odnosi samo na ne uzimanje određene hrane, već je važno odreći se zlih misli i dela, opraštati i pobediti telesne strasti.

Vaskršnji post deli se na sedam nedelja, od kojih svaka ima svoje ime i pravila posta.

Prva nedelja Vaskršnjeg posta - Čista nedelja

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Prvih dana Čiste nedelje se ne pale ognjišta i žene ništa ne treba da kuvaju, nego se jede ranije spremljena hrana. Ključna je molitva i pokajanje.

Druga nedelja Vaskršnjeg posta - Pačista nedelja

Drugu nedelju Velikog posta treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju. Riba u Pačistoj nedelji nije dozvoljena.

Republika

Foto: Tanjug/N. JOVANOVIĆ

Crkva, Ilustracija

 

Treća nedelja Vaskršnjeg posta - Krstopoklona nedelja

U treću nedelju Vaskršnjeg posta pravoslavni hrišćani duhom se poklanjaju Časnom krstu. Tokom ove nedelje trebalo bi suzdržavati se od svih iskušenja, svađa, prepirki, nervoze...

Četvrta nedelja Vaskršnjeg posta - Sredoposna nedelja

Ove nedelje ne treba izgovarati ružne reči, čak ni u šali, a treba mnogo raditi. Veruje se da će Bog nagraditi one koji se posebno istaknu marljivošću u školi i na poslu.

Peta nedelja Vaskršnjeg posta - Gluva nedelja

Naziv je dobila po tome što se uveliko odmaklo u postu i dolazi vreme ćutanja, pokajanja, gluvo vreme. U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Ne odlazi se na put, ne rade se veliki poslovi, ne tera stoka na pašu, ne ide se ni u mobu.

Šesta nedelja Vaskršnjeg posta - Cvetna nedelja

Najznačajniju ulogu u ovoj nedelji imaju biljke i cveće. Ove nedelje običaj je da se kreče voćke, nasađuju kvočke, ali ništa što cveta ne treba sejati, jer će u tom slučaju sav cvet smetnuti i neće biti ploda. Još uvek je običaj u brojnim mestima da se ovih dana pletu venčići od vrbovih grančica i cveća.

Sedma nedelja Vaskršnjeg posta - Stradalna ili Strasna nedelja

Poslednju nedelju pred Uskrs, vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading