TRUDNICE U STRAHU: Broj prijava za vređanje od strane ginekologa u porastu

Autor:

Vesti

03.03.2022

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Formiran je pravni tim koji ima za cilj da ispita prijave trudnica o raznim oblicima nasilja u ginekološko-akušerskim ustanovama u Srbiji.

TRUDNICE U STRAHU: Broj prijava za vređanje od strane ginekologa u porastu

Foto: pixabay.com

Trudnice i porodilje u Srbiji sve češće prijavljuju nehumano postupanje prema ženama u ginekološko-akušerskim ustanovama u Srbiji. Tri advokatice Ivana Soković Krsmanović, Marina Mijatović i Jelena Stanković formirale su pravni tim za pomoć žrtvama ovakve vrste nasilja. Advokatice tvrde da svakodnevno dobijaju veliki broj prijava koje planiraju da predaju zdravstvenoj inspekciji.

Naime, advokatice iz pravnog tima kažu za Kurir da ginekološko-akušerko nasilje podrazumeva svaki vid nasilja medicinskog osoblja usmerenog ka ženama.

- Dakle, tu podrazumevamo vređanje, ponižavajuće ophođenje, vikanje, prisiljavanje žena da urade nešto protivno svojoj volji, kao i svaki drugi vid verbalnog i neverbalnog ponašanja čija je posledica ugrožavanje zdravlja ili dostojanstva ličnosti - kažu sagovornice i dodaju:

- Dobijamo različite prijave, ali zajednički element svake prijave jeste da se radi o nekom obliku nasilja u ginekološko-akušerskim ustanovama Srbije, kao i da su žene u strahu da će im se nešto slično ponovo dogoditi.

Foto: Profimedia

Sve više žena u strahu od odlaska ginekologu

Takođe, navode da su za formiranje pravnog tima na ideju došle žene koje su pretrpele neki vid nasilja i koje su se obratile advokaticama za pravnu pomoć.

- Primeri nasilja su razni, od vređanja, nazivanja žena pogrdnim imenima, vikanja, neodazivanja na poziv žena za pomoć, raznih oblika ponižavanja, zanemarivanja, ignorisanja i tako dalje. Cilj tima je da se nakon dobijenih prijava obratimo svim nadležnim institucijama zdravstvenog sistema Republike Srbije, uključujući prvenstveno zdravstvenu inspekciju - navedeno je u zajedničkom odgovoru advokatica.

PROBLEMA JE MNOGO

Podsetimo, istraživanje o iskustvima žena na porođaju u Srbiji, koje je sproveo Centar za mame, pokazalo je da 73 odsto žena nije učestvovalo u donošenju odluka na svom porođaju, 74 odsto nije ostvarilo pravo na punu informisanost, a čak 96 odsto žena nije bilo ponuđeno vodom u toku porođaja.

Dve trećine učesnica ovog istraživanja je odgovorilo da je bilo nezadovoljno atmosferom u porodilištu, a mogućnost da biraju kako žele da se porode je imalo samo dve petine porodilja. Kako je navedeno, većini žena je onemogućeno da se kreću pred porođaj, kao i da zauzmu položaj koji im najviše odgovara.

Žene su se žalile i na grubost, nedostatak empatije medicinskog osoblja i nedostatak privatnosti. Isto istraživanje je pokazalo da bi preko 60 procenata ispitanica želelo da im tokom porođaja podršku prisustvom pruži neka bliska osoba, kao i da medicinsko osoblje bude ljubaznije.

Iz Udruženja ginekologa do zaključenja ovog broja nismo dobili komentar na tvrdnje advokatica iz pravnog tima za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Veljko

03.03.2022 15:29

I na kraju im preti opasnost da im ukradu bebu.

Bojan

03.03.2022 20:41

Taj problem se lako resi. Zena pozove muza i kaze mu to. A, muz lepo poseti doticnu gospodu i objasni im.