FAŠANKE U VREME BELIH POKLADA: Mladići obilaze kuće u specifičnom običaju koji se zadržao do danas (VIDEO)

Autor:

Vesti

26.02.2022

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obučeni su u tradicionalnu svečanu rumunsku narodnu nošnju, a karakteristično za kalušare je omotavanje listova crnim gajtanima, na kojima je vezano po nekoliko praporaca.

FAŠANKE U VREME BELIH POKLADA: Mladići obilaze kuće u specifičnom običaju koji se zadržao do danas (VIDEO)

Foto: youtube.com/printscreen

U vreme belih poklada u Grebencu održavaju se fašanke – maskirane pokladne igre "Faşancu la Grebenaţ". Obavezni deo fašanki jesu kalušari – "călucʼeri", prenosi Narodni muzej Zrenjanin.

Kalušari su mladići koji obilaze svaku kuću u selu, i uz zvuk melodične kalušarske pesme igraju tradicionalnu igru kojom teraju zimu i najavljuju početak proleća.

 

Obučeni su u tradicionalnu svečanu rumunsku narodnu nošnju, a karakteristično za kalušare je omotavanje listova crnim gajtanima, na kojima je vezano po nekoliko praporaca. Domaćini poslužuju kalušare pićem, a darovanje kokošijeg jajeta, kao simbol napretka i plodnosti, je obavezno. Kalušari ne vrše ophod pre izlaska niti posle zalaska sunca.

Pre početka karnevalske povorke na centru sela kalušari ponavljaju svoju igru. Danas karnevalsku povorku organizuje Mesna zajednica u saradnji sa osnovnom školom i meštanima sela.

Cilj maskirne povorke nekada je bio da što strašnijim maskama uplaše i oteraju zimu, a danas je cilj ismevati lokalna, regionalna ili svetska dešavanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading