SRBIJA DOBILA DOZVOLU ZA PROIZVODNJU RNK VAKCINA! Izuzetna čast, ali i obaveza! U KRUGU POSEBNIH I RETKIH!

Autor:

Vesti

23.02.2022

15:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija donela je odluku da Srbija bude jedna od retkih zemalja koja dobija dozvolu da proizvodi i RNK vakcine, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

SRBIJA DOBILA DOZVOLU ZA PROIZVODNJU RNK VAKCINA! Izuzetna čast, ali i obaveza! U KRUGU POSEBNIH I RETKIH!

Foto: Ministarstvo zdravlja

On je novinarima, nakon sastanka sa direktorom Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju Fabiom Skanom, rekao da je Srbija jedina zemlja u ovom delu regiona i Evrope koja je uspela da dobije tu dozvolu.

- Ovo je ozbiljna obaveza za ceo naš zdravstveni sistem, jer se sada od nas očekuje da to krenemo da radimo, a to ujedno znači da bude dovoljno kvalitetnih vakcina i da ih ima ne samo za nas i region, već za ceo svet, jer je ovo globalni problem i svi u celom svetu moraju da se vakcinišu u dovoljnom broju da bismo izašli iz korone - rekao je Lončar.

Između ostalog, Lončar je novinarima preneo da su svi zdravstveni radnici Srbije dobili priznanje od direktora Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansa Klugea za sve što su uradili tokom pandemije korona virusa.

U ime svih zdravstvenih radnika koji rade u zdravstvenom sistemu naše zemlje ministar je zahvalio Klugeu, ali i Skanu koji je to priznanje uručio.

Republika

Foto: Ministarstvo zdravlja

 

Skano je rekao da mu je velika čast da u ime Svetske zdravstvene organizacije čestita Srbiji i da, kako je rekao, proslavimo solidarnost i inovacije od kojih će korist imati ne samo narod Srbije, već i narodi regiona i šire.


- Uzbuđeni smo što je Srbija dobila priliku da uspostavi novu tehnologiju informacione RNK koja će u budućnosti omogućiti proizvodnju i vakcina i drugih bioterapeutskih sredstava od kojih će svi imati koristi - rekao je on.

Istakao je da je Srbija do sada prva i jedina zemlja iz evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije, koji čine 53 države, koja je odabrana za transfer informacione RNK tehnologije.

- Time je Srbiji poverena velika odgovornost na osnovu njenog iskustva i znanja - dodao je Skano.
Republika

Foto: Ministarstvo zdravlja

Onlajn konferencija

 

Nakon obraćanja medijima, Lončar je učestvovao na onlajn konferenciji sa generalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesusom.

Lončar je tom prilikom rekao da ćemo transferom znanja i primenom tehnologije za proizvodnju mRNK vakcina u Srbiji biti u mogućnosti da ispunimo zahteve ne samo nacionalnog već i regionalnih, međunarodnih zdravstvenih sistema.

- Podrška Svetske zdravstvene organizacije u ovom procesu je od suštinskog značaja za razvoj kontinuirane, bezbedne i savremene proizvodnje vakcina. Razvoj nove tehnologije podrazumeva razvoj stručnih znanja srpskih eksperata, obučavanje novih mladih kadrova i apsolutni je nacionalni prioritet - rekao je Lončar.

Naveo je da smo tokom pandemije uvideli da su uspostavljanje novih tehnologija, istraživački rad i donošenje odluka baziranih na naučnim dokazima najbitniji faktor efikasnog odgovora na sve javno-zdravstvene pretnje.

Lončar je izrazio zahvalnost Svetskoj zdravstvenoj organizaciji na kontinuiranoj podršci.

- Uveren sam da ćemo nastaviti odličnu saradnju kako u ovoj tako i u svim ostalim oblastima javnog zdravlja - rekao je Lončar.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading