OVO JE SRPSKI PILOT NA KOJEM NAM ZAVIDI CEO SVET! Bezbedno spustio avion na londonski aerodrom uprkos strašnoj oluji!

Autor:

Vesti

20.02.2022

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pola sveta je s neizvenošću pratilo sletanje aviona na najveći londonski aerodrom.

OVO JE SRPSKI PILOT NA KOJEM NAM ZAVIDI CEO SVET! Bezbedno spustio avion na londonski aerodrom uprkos strašnoj oluji!

Foto: Printskrin/Air Serbia

Putnički avion "Er Srbije" koji je u petak leteo za London, pri sletanju na aerodrom Hitrou oko 13 sati po lokalnom vremenu upao je u veliku oluju koja besni širom zapadne Evrope i uspešno ga je prizemljio srpski pilot Marko Otanjac.

Pola sveta je s neizvenošću pratilo sletanje aviona na najveći londonski aerodrom, a o njegovom podvigu danas govori ceo svet.

Marko Otanjac kaže da je ovo za njega bio još samo jedan radni dan, te je iznenađen medijskom pažnjom koje je njegovo sletanje dobilo. 

- Upravljao sam avionom erbas A319 Er Srbije, koji je sleteo na londonski aerodrom Hitrou, što je na naše iznenađenje privuklo priličnu medijsku pažnju. Ostali članovi posade na ovom letu bili su Bojan Marić kopilot, kao i članovi kabinske posade Nataša Protić, Ljubica Pavlović i  Anja Radojević. Što se nas tiče, to je bilo samo još jedno sletanje, doduše u otežanim vremenskim okolnostima, imajući u vidu da je tog dana, kao i prethodnih, nad tim delom Evrope bila vrlo aktivna oluja koja je nazvana Enis. Naravno, naš Operativni centar je sve vreme pratio vremenske uslove i davao procene - kaže Marko za Informer.

 

On dodaje da je bio spreman i da ne sleti da londonski aerdrom.

 

Kompanija je bila spremna za različite scenarije - od potencijalnog pomeranja leta, pa do preusmeravanja na neki alternativni aerodrom. Kada je procena bila takva da su vremenski uslovi iznad minimalnih za bezbedno sletanje, posle detaljnih konsultacija, odlučili smo da poletimo za Hitrou. U toku samog leta, kolega kopilot i ja smo neprestano razmatrali vremenske uslove kao i opcije koje smo imali na raspolaganju. Opšte je poznato da je avio-saobraćaj najbezbedniji vid prevoza zbog veoma strogih procedura koje se u njemu primenjuju. Zna se tačno šta su minimalni meteorološki uslovi za bezbedno sletanje i da je brzina vetra za samo jedan čvor bila većć od tog minimuma, mi ne bismo ni pokušali da sletimo. Na kraju je to uspešno obavljeno, što ste imali priliku da vidite i na snimku koji je ovih dana objavljen u velikom broju medija. 

Republika

Foto: Printskrin/Air Serbia

Marko Otanjac

 

Otanjac ne smatra da je uradio ništa posebno, ali je srećan što je svet imao prililku da vidi da Srbija ima dobre pilote. 

- Za nas je to samo još jedan radni dan, pa smo pomalo iznenađeni zbog sve ove pažnje koju smo dobili, ali ipak razumemo da je višečasovni direktni prenos na Jutjubu, koji su pratile stotine hiljada gledalaca uživo, doprineo tome, kao i društvene mreže, po kojima se takođe snimak brzo raširio. U svakom slučaju, drago nam je što je tako, pošto su građani imali priliku još jednom da vide da su srpski piloti izuzetno dobro odškolovani, obučeni i spremni za najrazličitije situacije - rekao je Marko Otanjac, menadžer za bezbednost u saobraćaju i kapetan na avionima erbas A319 i A320.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading