LEK PROTIV GORUŠICE EFIKASAN I PROTIV KORONE! Dokazano! JEFTIN JE I MOŽE SE KUPITI U SRBIJI!

Autor:

Vesti

19.02.2022

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Famotidin ubrzava da se simptomi i upale izazvani kovidom 19 ublaže.

LEK PROTIV GORUŠICE EFIKASAN I PROTIV KORONE! Dokazano! JEFTIN JE I MOŽE SE KUPITI U SRBIJI!

Foto: Tanjug/AP

Istraživanja, rađena na malom uzorku ljudi, pokazala su da visoka doza antacidnog leka famotidin ubrzava da se simptomi i upale izazvani kovidom 19 ublaže. Studija je sprovedena kod nehospitalizovanih, nevakcinisanih odraslih osoba sa blagim do umerenim simptomima kovida.

Lek famotidin koristi se u lečenju i sprečavanju ponovne pojave čira na dvanaestopalačnom crevu, leči i otklanja simptome povezane sa čirom na želucu i u lečenju gastro-ezofagealne refluksne bolesti.

Lek famotidin HF sadrži aktivnu supstancu famotidin (20 mg ili 40 mg), koja pripada grupi lekova pod nazivom antagonisti H2 receptora. Famotidin HF smanjuje lučenje kiseline u želucu.

Republika

Foto: Printskrin

Famotidin, Ilustracija

 

Inače, uzimanje leka se ne preporučuje u toku dojenja, jer se izlučuje u majčino mleko, a uputstvo upozorava da u toku primene može doći do pojave neželjenih dejstava, kao što su vrtoglavica i glavobolja.

Otprilike polovina ispitanika u istraživanju, koje je obuhvatilo 55 pacijenata, uzimala je famotidin, glavni sastojak Džonson i Džonsonovog široko korišćenog leka, i uzimali su ga tri puta nedeljno dve nedelje.

Ime leka koji je korišćen u istraživanju je pepcid i on sadrži famotodin, a ostali su uzeli tabletu koja nije sadržala nikakvu sličnu supstancu.

Kod bolesnika u grupi lečenoj famotidinom 14 od 16 praćenih simptoma brže je prošlo, uključujući gubitak mirisa i ukusa, otežano disanje i bol u grudima.

Lečenje famotidinom takođe je dovelo do bržeg poboljšanja upalnih markera bez ikakvih štetnih efekata na imuni odgovor pacijenata, saopštili su naučnici u časopisu Gut.

- Nadamo se da podaci koje objavljujemo nakon ove studije usmeravaju buduća ispitivanja koja su neophodna za potvrdu famotidina kao leka za pacijente sa kovidom 19 - rekao je vodič studije dr Tobajas Janovic iz „Northwell Health and Cold Spring Harbor Laboratory“, prenosi Indeks.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading