NOVA PRAVILA PUTOVANJA! Evo šta je EU sada smislila: PROBLEMI I ZA ONE S BUSTER DOZOM?

Autor: Republika

Vesti

24.01.2022

12:58

Čelnici EU razmatraju novi paket mera koji se odnosi na putovanja, a koji više ne bi trebalo da uzima u obzir geografsko područje s kog ljudi dolaze, osim ako nisu iz ultracrvene zone.

NOVA PRAVILA PUTOVANJA! Evo šta je EU sada smislila: PROBLEMI I ZA ONE S BUSTER DOZOM?

Tanjug/AP

Evropska unija razrađuje nova pravila za putnike

Evropska unija priprema novi model upravljanja pandemijom koronavirusa za putovanja koji podrazumeva odustajanje od pristupa "geografskog područja porekla putnika" i prevazilaženje sistema mapa zaraze koji bi ostao "samo na informativnom nivou", objavila je agencija ANSA, pozivajući se na izvore u italijanskoj vladi.

Ograničenja više neće biti vezana za područje sa koga dolaze putnici, već za njihov epidemiološki status – potvrdu o vakcinaciji, oporavku od KOVIDA-19 ili negativne testove.

Za važnost PCR testova uslov ostaje najduže 72 sata, a za brze antigenske testove 24 do 48 sati.

Novi model upravljanja pandemijom uvažavao bi devetomesečnu važnost zelene KOVID propusnice, ali bi se po isteku važenja za potpuno vakcinisane i one koji su primili treću dozu odluke donosile „na osnovu procena“.

Trajanje propusnice će od 1. februara biti skraćeno sa devet na šest meseci, a taj rok bi mogao dovesti u problem one kojima je proteklo šest meseci od buster doze, s obzirom na to da još nema zvaničnih opcija o četvrtoj dozi, navodi ANSA, a prenosi Blic. 

Tanjug/AP

Vakcinacija protiv koronavirusa i dalje je najvžanija 

Prema ažuriranim pravilima, putnici koji poseduju važeći sertifikat o vakcinaciji protiv kovida neće biti podvrgnuti dodatnom testiranju ili uslovima samoizolacije. Međutim, na osnovu podataka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), zemlje bi ipak mogle da uvedu dodatne mere za putnike sa teritorija uključenih u tamnocrvenu kategoriju, koju čine zemlje koje su duboko pogođene koronavirusom.

- Boje mape ECDC otkrivaju situaciju rizika po zdravlje od korone, uzimajući u obzir stope infekcije i testiranja u drugim zemljama - piše Schengenvisainfo.com.

Nakon predloženih izmena, mapa bi uzela u obzir i stopu vakcinacije u drugim zemljama.

S tim u vezi, jedan diplomata EU je naglasio da se o predloženim promenama mape još uvek razgovara.

Novi plan sledi predlog Komisije iz novembra prošle godine da se zauzme „pristup zasnovan na ličnosti“ putovanju unutar zemalja EU, što znači da osobe koje poseduju sertifikat o vakcinaciji protiv KOVIDA-19 „u principu ne bi trebalo da podležu dodatnim ograničenjima putovanja, odakle god da dolaze u Evropskoj uniji.”

 

Komentari (0)

Loading