KO U SRBIJI ZAGOVARA ZABRANU ABORTUSA!? Dele letke, a onda se kriju! OZBILJNO UGROŽAVANJE NE SAMO PRAVA, VEĆ I ZDRAVLJA ŽENA!

Autor:

Vesti

19.02.2022

06:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da mukom stečena prava mogu da se izgube, najbolje znaju žene u Poljskoj.

KO U SRBIJI ZAGOVARA ZABRANU ABORTUSA!? Dele letke, a onda se kriju! OZBILJNO UGROŽAVANJE NE SAMO PRAVA, VEĆ I ZDRAVLJA ŽENA!

Foto: Photo by Amina Filkins from Pexels

Ukinuto im je pravo na abortus. Vrhovni sud je odlučio da su abortusi u gotovo svim slučajevima protivustavni, čak i onda kada fetus ima određene deformitete.

U Knez Mihailovoj nije bilo štanda "Inicijative za zabranu abortusa" na kome su prethodnih dana članovi tog udruženja delili flajere i sakupljali potpise građana.

RTS je pokušao da stupi u kontakt sa njima i jedino što je pronašao jeste sajt abortus.rs. Na jedini broj telefona istaknut na sajtu kao "SOS" broj, javila se ženska osoba i kratko rekla da je greška. U Autonomnom ženskom centru kažu da ova organizacija postoji već osam godina.

- I da je reč o organizaciji koja pokušava zapravo da iz te svoje ekstremističke i marginalne pozicije privuče neku pažnju javnosti upravo tim kako bih rekla skandaloznim lažima, s obzirom da oni navode cifru od 200.000 abortusa godišnje za šta ne postoji nikakvo utemeljenje u realnosti - kaže Jelena Lalatović iz Autonomnog ženskog centra.

Prekid trudnoće na zahtev pacijenta u Srbiji legalan je do 10. nedelje trudnoće i svaka žena ima pravo samostalno da odlučuje o svom telu i životu. U zemljama u kojima je abortus zabranjen, žene koje žele da prekinu trudnoću često "pomoć" traže van bolnica, a posledica je – više od 25.000 njih svake godine umre zbog ilegalnog pobačaja.

- Što znači da na dnevnom nivou, odnosno i ako gledamo po satima u toku dana, na svaki sat će umreti 2,66 odnosno 3 žene, a još desetina hiljada će biti sa nekom od posledica kriminalnog pobačaja. Znači, neće žene odustati od prekida trudnoće ako su valjani razlozi ako su se na to odlučile i ako je to njihovo pravo - objašnjava prof. dr Branka Nikoć iz GAK "Narodni front".

Šta se dešava kada religija i politika odlučuju o pravu žena na abortus najbolje se vidi na primeru Poljske. Zbog zakona o zabrani abortusa koji je donela konzervativna vlada dve trudnice i bebe su izgubile život, a lekari su bili nemoćni.

- Lekari su se našli u situaciji da ne mogu da joj pomognu na vreme i da urade ono što je bilo potrebno da se uradi ranije zato što bi se našli na udaru zakona izgubili bi licence ili bi završili u zatvoru - tvrdi profesorka Nikoć.

Zabrana abortusa kod nas nije u skladu sa Ustavom. Lekari ističu da je edukacija o metodama kontracepcije najbolji način da se smanji broj namernih prekida trudnoće i očuva reproduktivno zdravlje žena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
gege

19.02.2022 07:16

sve te nvo organizacije, odma visegodisnja robija za aktiviste, pa nek zapad kuka kolko oce....

Marinko

19.02.2022 10:08

Istina je da su nam deca neophodno potrebna. Što više dece. Postajemo nacija staraca.