ODLIKOVAN AMERIČKI PRIJATELJ: Džonu Kapelu Orden Karađorđeve zvezde (FOTO)

Autor: Republika

Vesti

15.02.2022

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džon Kapelo, predsednik fondacije "Misija Halijard" odlikovan je ordenom Kađorđeve zvezde prvog stepena.

ODLIKOVAN AMERIČKI PRIJATELJ: Džonu Kapelu Orden Karađorđeve zvezde (FOTO)

Foto: Printscreen/Tanjug

Džon Kapelo prima odlikovanje od predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom državnog praznika Sretanja odlikovao je zaslužne građane, a orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dobio je i Džon Kapelo, predsednik fondacije "Misija Halijard" i čovek koji je svojim delima zadužio Srbiju.

"Misija Halijard", poznata i kao "Operacija Vazdušni most" odigrala se 1944. godine kada su četnici Draže Mihajlovića spasili više od 500 savezničkih pilota, koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije.

Republika

Foto: printscreen

 

Upravo negujući sećanje na ovaj događaj, Kapelo i njegovi saradnici osnovali su fondaciju čiji je glavni cilj negovanje negovanje i pobošanje odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih država, koji su tokom Drugog svetskog rata bili na istoj, pobedničkoj strani istorije.

U okviru svog delovanja, koje ima humanitarni, edukativni i kulturni značaj, fondacija "Misija Halijard" u više navrata donirala pomoć onima kome je ona najpotrebnija, a u Srbiji i SAD organizovane su brojne izložbe koje podsećaju sve posetioce na bratske i prijateljske veze dva naroda tokom Drugog svetskog rata.

Džon Kapelo, inače, rođen je u Njujorku, a jedno vreme u Beogradu kao diplomata, nakon čega je osnovao fondaciju "Misija Halijard" nastavljajući da se zalaže za povezivanje i zbližavanje američkog i srpskog naroda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading