MUŠKARCI MOGU DA DOJE: Dr Perišić objasnio KADA i ZAŠTO se to dešava i da li je zdravo da odrastao čovek pije "majčino mleko"

Autor:

Vesti

08.02.2022

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić gostovao je jutarnjem programu i govorio je o tome da u retkim situacijama žena može da doji kada nije u drugom stanju, ali i muškarac.

MUŠKARCI MOGU DA DOJE: Dr Perišić objasnio KADA i ZAŠTO se to dešava i da li je zdravo da odrastao čovek pije "majčino mleko"

Foto: youtube/screenshot/Ras Televizija

Doktor Vojislav Perišić objasnio je da može da dođe do gubitka mleka kao posledica stresa koji prolaze porodilje rekao je na Tv Prva.

- Dva horomona koja žena luči, promaktin i oksitocin u hipofizi i to je interesantan spoj. Kada je beba na dojci, signal ide na hipofizu i mozak tada luči dva hormona, to je toliko snažno dejstvo, što je dokaz da veličina grudi ne deluje na proizvodnju količine mleka - rekao je on.

- Stres je glavni faktor da se količina mleka kod majki smanji - istakao je on.

Republika

Foto: pexels.com

Dojenje

Doktor je naveo da je tokom studiranja od profesora čuo da majka koja usvoji dete, a nije rodila, može da ga podoji.

Takvi slučajevi su retki, a to se postiže stimulisanjem bradavica, pa to utiče na hipofizu.

- Takođe postoji situacija i da je otac stavljao dete na svoju dojku, kada je mlečna žlezda, hipofiza dobra, dojenje je moguće, pa su sve krize koje na primer majke imaju sa mlekom prolazne - istakao je on.

Republika

Foto: youtube/screenshot/Ras Televizija

Dr Perišić

 

U majčinom mleku postoji sekretorni imunoglobin, to je antitelo koje se nalazi u krvi a u mleku je. U jednom mililtru majčinog mleka ima 100 puta više leukocita nego u krvi, a ti neutrofili i leukociti kada uđu kod odraslih i dece, oni brane organizam, to je veoma moćno sredstvo u odbrani.

On objašnjava da odrasle osobe ne bi trebale svakodnevno da konzumiraju majčino mleko, ali da ne bi bilo štetno i ako ga probaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading