JUNACI SA ČEMERNA ĆE NAJZAD POČIVATI U MIRU: Uskoro podizanje spomen-kapele herojima

Autor:

Vesti

07.02.2022

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon toliko decenija od nastajanja ideje da se na Čemernu podigne spomen-kapela srpskim ratnicima poginulim u novembru 1915, potpisujemo ugovor koji nam i imovinskopravno daje osnov da sa gradnjom započnemo, poručio je Jovan Vorkapić, direktor Direkcije za imovinu Srbije, nakon što je potpisan sporazum o prenosu svojine sa Republike Srbije na grad Kraljevo, čime su otklonjene sve prepreke da se podigne obeležje herojima.

JUNACI SA ČEMERNA ĆE  NAJZAD POČIVATI U MIRU: Uskoro podizanje spomen-kapele herojima

Foto: Srpski telegraf

- Za tih sedam dana borbi sa Austrougarima poginulo je oko 2.000 boraca Srpske kraljevske vojske ne samo iz Kraljeva već i iz Užica, Arilja, Raške, Kosjerića i Požege. Posmrtni ostaci naših pradedova ostali su na položajima i po vrletima planina Čemerna i Stolova, koje su posle jake zime po planinama razvlačile divlje zveri - poručio je Vorkapić, rekavši da su kosti naših predaka još rasute po ovoj planini i da nikada nije napravljena lista poginulih, nikada nijedan vojnik nije dostojno sahranjen.

Vorkapić je zahvalio gradonačelniku Kraljeva što je obrazovao odbor za obeležavanje sto godina od završetka Prvog svetskog rata i podizanje vojničke spomen-kapele na planini Čemerno, što je bio uporan u ovom poslu i što će ostati uporan sve dok ne dignemo ovu vojničku spomen-kapelu koja ne samo da će biti posvećena junacima sa Čemerna već i našim borcima poginulim u NATO agresiji za našu zemlju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading