POSEBNE MASKE ZA PUTOVANJA: Avio-kompanije uvode nove obaveze na letovima

Autor:

Vesti

05.02.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo će, kako se najavljuje, biti standard, bez koga neće biti ukrcavanja u avion

POSEBNE MASKE  ZA PUTOVANJA: Avio-kompanije uvode nove obaveze na letovima

Foto: pixabay.com

U vreme širenja omikron soja, od koga obolevaju i vakcinisani, većina avio-kompanija već je uvela ili će uvesti obavezu da putnici na letovima obavezno nose posebne zaštitne maske - KN95 i FFP2. Dakle, bez takozvanih kljunastih maski, koje u Srbiji malo ko nosi, putovanja neće biti moguća.

U pitanju je četvorostruka filtrirajuća maska, koja, prema naučnim studijama, od 95 do 98 odsto štiti od zaražavanja. Jedna ovakva maska u našoj zemlji košta od 25 do 30 dinara.

Međutim, prema rečima onih koji su ove maske duže nosili, kroz njih se teško diše, što može predstavljati ozbiljan problem na dužim letovima.

Ovakva reakcija ljudi, prema oceni psihologa, potpuno je očekivana.

- To što su maske korisne za zaštitu našeg i zdravlja naše zajednice ne znači da nam ne izazivaju nelagodnost na više načina, pre svega jer su neprijatne za nošenje i stvaraju osećaj da ne možemo slobodno da dišemo - objasnili su stručnjaci.

Republika

Foto: Pixabay

Maska

 

Prema preporukama Instituta "Batut", filtrirajuće maske koriste se za zaštitu od čestica, kapljica i aerosola nastalog pri radu u zdravstvenim ustanovama. Namenjene su za jednokratnu upotrebu i to u medicinske svrhe. S druge strane, tokom prošlog talasa širenja delta soja veliki broj evropskih država uveo je obavezno korišćenje ovih maski u prevozu i prodavnicama. Prva je to učinila Nemačka, a njenim stopama ubrzo su krenule Austrija, Francuska...

Prema proizvođačkoj specifikaciji, osim od virusa, ove maske efikasno štite i od čestica dima i smoga. Navodi se i da imaju dodatak za nos radi perfektnog naleganja na lice, sklopive su po vertikali, otporne na vlagu i lagane. Za optimalnu zaštitu metalni deo na nosu se mora oblikovati u zaobljeno V tako da bočno pritiska nozdrve. Analiza istraživača je pokazala da pravilno nošene FFP2 maske štite 75 puta bolje od pravilno nošenih hirurških maski.

 

KN95 I FFP2

- četvorostruke filtrirajuće maske, koje štite od 95 do 98 odsto

- osim od virusa, pružaju zaštitu od čestica dima i smoga

- većina onih koji ih duže nose žali se na otežano disanje kroz njih

- 25-30 dinara cena po komadu u našoj zemlji

- za jednokratnu upotrebu, osim ukoliko ne prođu tri kruga dekontaminacije isparivim vodonik-peroksidom ili izlaganje UV zracima

- pojedinačno su pakovane u posebne kesice

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Crni

05.02.2022 12:03

Stite samo od cadji kao i ostale od virusa samo ako je u kapljicnoj formi i to oko pola sata sve ostalo je bezpredmetno. Otvor na toj masci je najmanje petstoputa veci od najveceg virusa tj corone koji je od ostalih nekoliko puta veci. Tehnicki podatak lako proverljiv u fizickim specifikacijama maske i virusa. Jedina maska koja stiti od virusa od jeftinijih je tkz epidemioloska koja je mnogostruko skuplja sa razlogom ali jeftina za tu svrhu. Tiodorovic je nosio jedan od tipova iste ali ona stiti da se ne zarazis ali ima nepovratni ventil za izbacivanje vazduha za efikasno sirenje zaraze i zabranjeno je koristiti van zone kontaminacije u vecini eu drzava npr u Grckoj se placa kazna 500eura ko je nosi.