VELIKO ČUDO U MANASTIRU MANASIJA: Zbog ove freske Turci su se tresli kad im se ovo ukazalo

Autor:

Vesti

05.02.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na teritoriji Pomoravskog okruga, u blizini Despotovca, nalazi se manastir Manasija, najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj “Moravskoj školi”.

VELIKO ČUDO U MANASTIRU MANASIJA: Zbog ove freske Turci su se tresli kad im se ovo ukazalo

Foto: Tanjug/D. GOLL

Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića čije se mošti nalaze u južnom delu crkve, ispod bele mermerne ploče.

Izgradnja ove svetinje započeta je 1407. godine, a završena je 1418. Kako se manastir nalazi pokraj reke Resave, tako je dobio i drugo ime - manastir Resava, a arhitektonski uzori za gradnju bili su Ljubostinja i Ravanica.

Manasiju okružuje 11 kula koje su povezane odbrambenim zidovima, jedino je Despotova kula izuzetak, jer se u nju ne može ući sa bedema.

Manastir je više puta stradao, a 1474. godine ostao je bez zvona.

Crkva koja se nalazi u manastirskom naselju posvećena je Svetoj Trojici, a živopis koji se svrstava u najlepše u celoj Srbiji radili su najbolji solunski majstori.

Ostalo je zabeleženo da su Turci, osvojivši Manasiju, “svetiteljima poizbadali oči, zidove izgrebli i veliku skarednost pričinili”. Ali, kad su došli do freske Arhangela Mihaila u nameri da unište njegov lik, on se, veli predanje, ukazao pred njima, pa su Turci uplašeni od onoga što vide, odustali od skrnavljenja. Otud je jedan od očuvanih likova na freskama upravo lik arhangela Mihaila.

Manasija je poznata po takozvanoj “Resavskoj školi”, centru za prepisivanje i ukrašavanje knjiga po načelima Konstantina Filozofa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading