ŠOKANTNO! Petice nižu, a ne znaju da gledaju na sat: Stručnjaci otkrili sa čime se sve susreću u praksi!

Autor:

Vesti

04.02.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki broj roditelja smatra da su deca izgubila kontinuitet i interesovanje tokom online nastave, moraju roditelji da uče sa decom i vrlo mali broj njih je samostalno učio

ŠOKANTNO! Petice nižu, a ne znaju da gledaju na sat: Stručnjaci otkrili sa čime se sve susreću u praksi!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Đaci u školskoj učionici, ilustracija

Kako je moguće da posle svega, prošle godine opet imamo tako veliki broj odličnih učenika i vukovaca, govorili su Dragi Lukić, član Veća za obrazovanje opštine Vračar i Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Prosvetari navode da je najveći problem to što učenici nisu imali direktnu komunikaciju s nastavnicima, te da ih je "nastava iz fotelje" ulenjila. U većini slučajeva roditelji, starija braća i sestre su im pomagali oko domaćih i kontrolnih zadataka, pa oni nisu posvetili dovoljno pažnje razumevanju gradiva.

Stalno su bile neke reforme u obrazovanju. Ponavljača zapravo ni nema. Došlo je bombardovanje, onda su deca malo nagrađena, pa je došla reforma. Imamo više vukovaca, osobeno sad kada je pandemija virusa, pa su i nastavnici malo tolerantniji. Očekuju da imaju dobre rezultate zbog srednjih škola i upisa - rekao je Dragi Lukić, član Veća za obrazovanje opštine Vračar.

Republika

Foto: pixabay.com

Đak u učionici

 

Lukić dodaje i da je svaki sedmi đak u osnovnoj školi vukovac.

- Svaki sedmi đak je sada vukovac u osnovnoj školi. Bila je neka anliza - dodao je Lukić.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola rekao je da se svašta sreće u prakci, pa i to da deca ne znaju da čitaju, da ne znaju da gledaju na satm, kao i da ne znaju tablicu množenja.

Od 1999. godine je takva inflacija ocena, da možete da uporedite sa 1993. godinom, ne možete da shvatite da svaki peti đak je vukovac. Ako vidite pčinjski okrug, Vranje i okolinu to je 24%. Ako odete u Leskovac to je oko 23%, u Beogradu je negde oko 17%, a negde imate oko 50% odličnih đaka. Veliki broj ne zna tablicu množenja ili da gledaju na sat, čitanje već nije toliko veliko - rekao je Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Prosvetni radnici upozoravaju da zbog pandemije koronavirusa učenici i osnovnih i srednjih škola sve više zaostaju u obrazovanju, imaju ogromne rupe u znanju i postaju praktično nepismeni, a s druge strane je evidentiran veći broj odličnih učenika, što, kažu, nema osnove u realnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading