"BATUT" OBJAVIO DETALJE IZMENJENE UREDBE: Evo za koga će važiti izolacija od sedam i od četrnaest dana

Autor:

Vesti

18.01.2022

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ujedno se ističe smanjenje cena testova sa 9.000 na 6.000 dinara.

"BATUT" OBJAVIO DETALJE IZMENJENE UREDBE: Evo za koga će važiti izolacija od sedam i od četrnaest dana

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Kovid ambulanta

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je ovoga jutra izmenjenu Uredbu o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, koju je Vlada prethodno usvojila.

Kako u toj Uredbi stoji, mera kućne izolacije skraćena je na sedam dana za asimptomatske nosioce, tj. pacijente sa blažom kliničkom slikom.

Dalje, od ovog pravila izuzeti su pacijenti sa stanjem imunodeficijencije, čija izolacija i dalje traje 14 dana.

Zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite testiraju se PCR testom posle sedmodnevne kućne izolacije. U slučaju da je test pozitivan, vraćaju se u izolaciju na još tri dana, posle čega se bez testiranja vraćaju na radna mesta.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

U izmenjenoj Uredbi ističe se i da je izmenjena dužina trajanja karantina za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa obolelim, i to skraćenjem na pet dana.

Od te mere izuzeti su oni koji su primili drugu ili treću dozu vakcine, ne stariju od 210 dana.

Zatim, oni koji su bili pozitivni na test PCR ili antigneski, u periodu ne kraćem od 14 i ne dužem od 210 dana, kao i oni koji imaju pozitivan rezultat serološkog testa na IgG, ne stariji od 90 dana, prenosi Telegraf.

Ujedno se ističe smanjenje cena testova sa 9.000 na 6.000 dinara u slučaju PCR-a i sa 3.500 na 1.800 dinara, u slučaju antigenskog testa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading