FLURONA - UBITAČNA KOMBINACIJA KORONE I GRIPA! Opasni "DUO" već kuca na vrata Srbije - pacijenti će imati poseban tretman!

Autor:

Vesti

07.01.2022

16:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Republici Srpskoj i Hrvatskoj zabeleženi su prvi slučajevi flurone, kombinacije gripa i virusa korona, pa je pitanje dana kada će se ovaj opasni „duo” pojaviti i u Srbiji. Ukoliko se to dogodi, pacijenti će biti izolovani u bolnicama i dobiće posebne terapije jer je bitno lečiti obe bolesti kako ne bi došlo do teških komplikacija oboljenja.

FLURONA - UBITAČNA KOMBINACIJA KORONE I GRIPA! Opasni "DUO" već kuca na vrata Srbije - pacijenti će imati poseban tretman!

Foto: pixabay.com

Virus gripa

Problem je što je eksplodirao broj obolelih od kovida 19 i što će iz dana u dan rasti broj zaraženih, a ujedno su u cirkulaciji dva soja virusa gripa. Stručnjaci strahuju da bi veliki broj obolelih od korone i gripa mogao dodatno da preoptereti zdravstvene ustanove.

Profesor dr Aleksandra Knežević, sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, kaže za „Politiku” da stručnjaci na Institutu „Torlak” dobijaju uzorke za ispitivanje gripa, kao i da istovremeno rade ispitivanje istih uzoraka i na koronu.

– Do sada nije potvrđen slučaj flurone. Građane najviše buni to što imaju simptome korone, pa rade testove nekoliko puta i negativni su, a zapravo moraju da znaju da sada cirkulišu razni respiratorni virusi. Tu su grip, parainfluenca, adenovirusi… Ako nekoga malo boli grlo i kašlje bez povišene temperature, neka sačeka dan-dva da vidi kako se razvija situacija i ako krene visoka temperatura, onda treba da ide kod lekara. Ako neko kija i kašlje dva dana bez drugih simptoma i to prođe, onda ne mora da poseti doktora – naglašava dr Knežević.

Kako za naš list ističe infektolog profesor dr Žarko Ranković, vrlo je moguće da će se uskoro ovaj problem pojaviti i kod nas, mada je vrlo retko da osobu „pogode” dva takva virusa. Obično se kod virusnih bolesti dešava da jedan virus preovladava. Jedan je dominantan, kao što je sada slučaj s koronom, pa ispada kao da drugih infektivnih bolesti nema.

– Međutim, ako dođe do pojave flurone, jako je teško utvrditi da se radi o dve infekcije, jer se u klinikama ne radi svim pacijentima test na virus gripa. I kod pacijenata koji se jave zbog respiratornih simptoma u kovid ambulantu, i imaju pozitivan nalaz na koronu, oni bi bili beleženi kao kovid pacijenti i ne bi ih svrstavali u one s gripom. Teško bi se dokazalo da imaju i influencu. Iako imam radno iskustvo od 40 godina, ne bih se usudio da kažem sa sigurnošću da li neko ima grip ili kovid jer su simptomi obe bolesti slični, posebno kada je reč o omikron varijanti kovida 19. To su kijavica, glavobolja, kašalj, povišena temperatura, bol u mišićima. Ukoliko dođe do sudara dva virusa, posebno bi bili ugroženi stariji ljudi s hroničnim bolestima. Jedini izlaz je vakcinacija protiv obe bolesti – dodaje dr Ranković.

S druge strane, profesor dr Radan Stojanović, klinički farmakolog s Medicinskog fakulteta u Beogradu, kaže da još nije sasvim jasno kakva će biti klinička slika onih koji dobiju „blizanačku epidemiju”, kako se drugačije naziva flurona, i da sve treba pomno pratiti.

– Još nema protokola lečenja za takvu bolest. To je nešto novo. Mi imamo preporuke za jednu i drugu bolest, ali je bitno voditi računa o kombinaciji lekova. Simptomi obe bolesti su isti, ali ne znamo da li će kliničke slike biti teške, kako će to izgledati kod vakcinisanih i od korone i od gripa, kako će delovati na starije ljude… – istakao je dr Stojanović.

Prvi slučaj flurone ove sezone otkriven je u Izraelu pre nedelju dana, i to kod porodilje u bolnici u izraelskom gradu Petah Tikva. Zaražena žena je bila nevakcinisana i protiv korone i protiv gripa, ali je imala samo blage simptome i otpuštena je iz bolnice u dobrom stanju. Izraelsko ministarstvo zdravlja istražuje slučaj i pokušava da utvrdi da li bi kombinacija dva virusa mogla da izazove ozbiljnije simptome.

Stručnjaci upozoravaju da istovremena zaraza gripom i nekim drugim respiratornim virusima slabi telo i imunosistem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading