ČETIRI SLOVA "S" NA NETFLIKSU: Hit serija koja je zaludela planetu OBILUJE SRPSKIM SIMBOLIMA!

Autor: Republika

Vesti

29.12.2021

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hit serija Uspon Otomanskog carstva koja se prikazuje na najvećoj svetskoj filmskoj platformi Netfliksu i koja obara rekorde gledanosti, obiluje srpskim simbolima, otkriva Republika.

ČETIRI SLOVA "S" NA NETFLIKSU: Hit serija koja je zaludela planetu OBILUJE SRPSKIM SIMBOLIMA!

Foto: printscreen

Netfliksova serija Uspon Otomanskog carstva obiluje simbolima Srbije

Radnja serije prati osvajački pohod otomanskog sultana Mehmeda II na vizantijsku prestonicu Konstantinopolj, a u pojedinim epizodama pojavljuju se simboli koji imaju veliku važnost u istoriji srpske heraldike.

Tako se u ovoj seriji može videti i jedan od najpoznatijih srpskih simbola - ocilo - četiri slova "s", koji su, kao što je verovatno poznato zaljubljenicima u istoriju, prvi uveo despot Stefan Lazarević nakon što je 1402. godine postao vizantijski vazal, a na grbovima su ga nosili i Mrnjavčevići (kralj Vukašin, Uglješa, Marko Kraljević...).

Ono što je takođe interesanto kada je Netfliksova serija u pitanju je i činjenica da je posebna pažnja posvećena i srpskinji Mari Branković, ćerki Đurađa Brankovića, koja je bila sultanija Murata II i maćeha osvajača Konstantinopolja - Mehmeda II.

Prema raspoloživim istoriskim podacima, Maru je zaprosio Maru kada je imala 16 godina, a ona je godinama kasnije stekla veliki ugled kod sultana kao i kod njegovog naslednika, a svoj uticaj je koristila da bi pomogla i zaštitila Hrišćane u Otomanskom carstu.

Mehmed joj je dodelio nekoliko poseda, između ostalih i onaj u Ježevu (danas Dafni u Grčkoj, jugoistočno od Soluna) odakle je neumorno delovala sve do svoje smrti 1487. godine.

Inače, emitovanje prve sezone Netflikosove serija "Uspon Otomanskog carstva" počelo je 2020. godine, a serija na IMBD ima vrlo visoku ocenu korisnika - 7.9.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading