KORONA UBIJA MESEC DANA NAKON OPORAVKA, NA UDARU DECA! Roditelji obratite pažnju na ove simptome

Autor:

Vesti

20.12.2021

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četiri nedelje nakon preležane korone čak i deca koja su imala asimptomatsku ili sasvim blagu kliničku sliku mogu da obole od multisistemskog inflamatornog odgovora (MIS-C).

KORONA UBIJA MESEC DANA NAKON OPORAVKA, NA UDARU DECA! Roditelji obratite pažnju na ove simptome

Foto: www.profimedia.com

U pitanju je preterani imunološki odgovor organizma koji poput uragana istovremeno zahvata više organa, uključujući srce, pluća, bubrege, mozak, kožu, oči ili gastrointestinalne organe.

Ukoliko se simptomi ne prepoznaju na vreme i dete ne leči, MIS-C može da izazove trajna oštećenja organa ili da dovede do fatalnog ishoda.

Zbog toga, kako savetuju domaći i svetski stručnjaci, roditelji moraju da budu na oprezu mesec-dva nakon preležane korone, pri čemu dete u tom periodu mora strogo da miruje.

PROMENA PONAŠANJA

Ovo potvrđuje i slučaj dečaka Kupera (11) u Americi, kome korona umalo nije došla glave i to četiri nedelje nakon preležane bolesti. Kako je ispričala njegova majka Pipa, dečak je bio asimptomatski pacijent, a pozitivan test na koronu je bio jedini pokazatelj da je zaražen. Četri nedelje kasnije dečak je dobio visoku temperaturu, crveni osip po telu, izgubio je apetit, žalio se na bolove u stomaku i nakon detaljnih lekarskih pregleda ustanovljeno je da ima multisistemski sindrom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dete mora da miruje dva do tri meseca

U Srbiji dosad umrlo 15 dece

Kako pišu mediji, pulmolog pedijatar prof. Predrag Minić rekao je nedavno da je tokom poslednjeg talasa koronavirusa primećeno veće obolevanje dece.

- Dok je u januaru 2021. među svim obolelima u Srbiji bilo 13 odsto starosti do 20 godina, u oktobru je taj procenat iznosio 20 odsto - rekao je on. Dr Minić je objasnio da su teži oblici KOVID kod dece retki, da oko dva odsto od ukupno obolele dece biva hospitalizovano, a najviše 0,1 procenata premine. U Srbiji je, kako je rekao prof. Minić, od početka pandemije do sada umrlo 15 dece od posledica koronavirusa.

 

O post-KOVID simptomima kod dece Srpski telegraf je već pisao, ali nije zgoreg podsetiti još jednom na koje promene ponašanja kod dece koja su preležala koronu roditelji treba da obrate posebnu pažnju. Kako je objasnila načelnica pedijatrijskog odeljenja dečje klinike u Tiršovoj dr Olivera Ostojić, od početka epidemije više od 60 mališana imalo je kobni multisistemski inflamatorni odgovor.

- To je teško oboljenje koje mora da se leči u bolnici. Javlja se između četiri, šest i osam nedelja bolesti koja je bila blago simptomatska, asimptomatska i zato savetujemo da sva deca koja su preležala KOVID budu minimum četiri nedelje na poštedi od ozbiljnih treninga, miruju i, naravno, da nastave vitaminsku terapiju, a posle toga se postepeno vrate fizičkim aktivnostima - rekla je ona.

Pravo kod lekara ako dete ima ove simptome

- osip

- umor i slabost

- bol u stomaku ili grčevi

- crvene i ispucale usne

- otečene ruke i stopala

- guljenje kože na rukama i stopalima

- glavobolja

- crvene oči

- bolovi u mišićima

- proliv i povraćanje

- natečene žlezde na vratu

NESANICA I ZAMARANJE

Pedijatar i direktor Instituta za majku i dete prof. Vladislav Vukomanović naveo je neke od post-KOVID simptoma kod dece.

- Ranije to nije bio neki veliki problem, međutim, sve češće, čak i ona deca koja su imala asimptomatski slučaj, pokazuju smetnje u spavanju, nesanice, kognitivne smetnje, nedostatak koncentracije, bolove u grudima, preskakanje srca i veoma jako zamaranje posle četiri-pet stepenika. To pokazuje da bolest menja ćud, a kao najteža posledica bolesti bio je multisistemski inflamatorni sindrom, gde je bilo i smrtnih ishoda - upozorio je on.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading