AKO VAM DRVO PADNE NA AUTOMOBIL, EVO ŠTA TREBA DA URADITE: Damir Okanović do detalja objasnio proceduru i otkrio koliko može da traje naplata

Autor:

Vesti

12.12.2021

22:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada drvo padne na vozilo, potrebno je najpre pozvati policiju na uviđaj.

AKO VAM DRVO PADNE NA AUTOMOBIL, EVO ŠTA TREBA DA URADITE: Damir Okanović do detalja objasnio proceduru i otkrio koliko može da traje naplata

Foto: ST/N. MANDIĆ/N1/screenshot

Ako dođe do pada drveta ili grana sa drveta zbog snega, vetra ili iz nekog drugog razloga štetu možete da naplatite.

- Vlasnik drveta dužan da preduzima procene da li je ono sklono padu, i da preduzima sve mere odgovornosti za njega. Ukoliko se drvo nalazi na javnoj površini, odgovornost za njega snose grad ili lokalna samouprava - kaže za Kurir Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja:

- Ako drvo padne na vozilo, potrebno je najpre pozvati policiju na uviđaj, kako bi se napravio zapisnik, kao i veštak koji će proceniti štetu. Prvo se vozač u mirnom postupku obraća odgovornom licu, bilo da je to JKP ili fizičko lice. Ukoliko se to ne reši vansudski, onda je neophodna naplata štete pred sudom. Štetu računa veštak, u nju ulaze cena štete i rada. Ukoliko je vozilo totalno uništeno, gleda se vrednost vozila na dan incidenta, od čega se umanjuje vrednost olupine (jer se auto može prodati u staro gvožđe), pa tako vlasnik dobija 30% manje vrednosti svog automobila. Sudski sporovi traju dve do tri godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (2)

Loading
Crni

13.12.2021 08:53

Totalna steta znaci da mozes kupiti isto ili slicno vozilo obicno je uvecana cena za 10-20% u odnosu na stvarnu vrednost. U svakom slucaju kolika god da je cen au sudskom postupku se uvecava na ime kamate od trenutka nastanka stete do trenutka isplate. Elementarno poznavanje prava koje vazi za sve vrste sporova.

Cole5

13.12.2021 21:14

Gospodin kaže "vlasnik drveta"... Vlasnik svakog drveta u Beogradu je grad Beograd. Elem moj prijatelj sa Zvezdare posekao je drvo u svom dvorištu jer mu je smetalo i pretilo da pri jakom vetru da porazbija prozore. Komšija ga je prijavio za seču. Platio je kaznu jer nije smeo da drvo poseče bez dozvole grada bez obzira što je vlasnik istog.