RIJALITI ŠKOLA U BEOGRADU: Roditelji se pobunili zbog kamera u učionicama, najavljeni protesti

Autor:

Vesti

10.12.2021

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji učenika prvog razreda XIV beogradske gimnazije ljuti zbog video-nadzora, najavljuju proteste i pitaju da li je to obrazovna ustanova ili vaspitno-popravni zavod.

RIJALITI ŠKOLA U BEOGRADU: Roditelji se pobunili zbog kamera u učionicama, najavljeni protesti

Foto: pixabay.com

Učionica u školi

Video-nadzor u učionicama XIV beogradske gimnazije razljutio je grupu roditelja učenika prvog razreda, zbog čega je čak najavljen i protest, jer kako kažu, ne žele da im deca pohađaju nastavu u rijaliti školi!

Ljutiti roditelji obratili su se kabinetu ministra prosvete, kancelariji poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, predsedniku Foruma beogradskih gimnazija, kao i medijima. U dopisu su naveli da je razumljivo da kamere nadziru školske hodnike i dvorište, ali da njihovo prisustvo u učionicama predstavlja grubo kršenje ljudskih prava i sloboda, piše Kurir.

- Zato se kao roditelji pitamo da li našu decu šaljemo u obrazovno-vaspitnu instituciju ili u kazneno-popravni zavod.

Republika

Foto: pixabay.com

Đak u učionici

 

Ističu da su telefonskim putem kontaktirali sa direktorkom škole, koja im je rekla da kamere u učionicama nisu u funkciji, ali, kako navode, nije negirala njihovo postojanje:

- Na konstataciju da je ovo jedina škola u Srbiji u kojoj su učionice pokrivene kamerama, direktorka je odgovorila da je zauzeta i spustila slušalicu. Roditelji su najavili da, ukoliko izostane reakcija nadležnih organa, planiraju mirne proteste ispred škole kojima bi skrenuli pažnju javnosti na ovaj problem. - Ne želimo da naša deca pohađaju XIV rijaliti gimnaziju, kako im se vršnjaci iz drugih škola često podsmevaju - zaključuju u svom dopisu. Iz kabineta poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za Kurir kažu da su ovim povodom već formirali predmet čim su im se obratili roditelji.

- Kamere u toj školi su još 2014. bile predmet našeg nadzora i tada je poverenik izdao rešenje o zabrani snimanja u učionicama. Danas, 2021. godine, dakle sedam godina kasnije, otvaramo novi postupak i utvrđujemo stanje na terenu i u skladu s tim ćemo preduzeti mere.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, za Kurir kaže da se apsolutno slaže s revoltom roditelja.

- Snimanje učionice ugrožava i nastavnike i učenike. To izlazi iz okvira praćenja učenika radi bezbednosti, jer su oni u učionicama apsolutno bezbedni pošto su s nastavnicima. One narušavaju privatnost i mogu predstavljati čak svojevrstan pritisak i na učenike i na nastavnike.

Direktorka nije u školi

Kurir je juče pokušao da stupi u kontakt s Marijom Miletić, direktorkom XIV beogradske gimnazije, ali nam je rečeno da ona nije u školi i da pokušamo sutradan. Podsećanja radi, ovo nije prvi put da se vodi polemika o video-nadzoru u ovoj školi. U martu 2014. su četiri prosvetna sindikata i desetak profesora iz škole održali konferenciju za štampu umesto štrajka upozorenja i tada zatražili ukidanje video-nadzora na nastavi. Direktorka Miletić je i uprkos pobuni rekla da video-nadzor neće biti ukinut jer je uveden još 2007. i bio je predviđen u projektu rekonstrukcije škole. Govoreći o tome te 2014, direktora Miletić je za Studio B je, između ostalog, izjavila: "Ako je definicija časa da je čas javan, u čemu je problem onda postojanosti kamera?"

Ministarstvo: Video-nadzor nije zabranjen, ali ne sme da ugrožava

- Republička prosvetna inspekcija je primila predstavku roditelja u vezi sa ovim slučajem i prosledila je Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave grada Beograda, odnosno Gradskoj prosvetnoj inspekciji na postupanje. Video-nadzor Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Pravilnikom o prostoru i opremi u gimnaziji nije zabranjen, ali se mora koristiti brižljivo kako ne bi došlo do zloupotrebe ili ugrožavanja nekog prava - odgovor je Ministarstva prosvete dostavljen Kuriru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kiki

10.12.2021 07:56

Roditelji ne žele da nastavnici imaju dokaze kakvi su im nevaspitani učenici.