FATALNE POSLEDICE VODE: Ruski doktor UPOZORIO na RASTEZANJE ŽELUCA

Autor: Republika

Vesti

09.12.2021

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li mislite da je razmena tečnosti u telu zavisna od količine ispijene i izlučene vode? Ne - hormoni koji regulišu procese u telu proizvode se ne zahvaljujući količini tečnosti, već koncentraciji natrijuma, odnosno soli

FATALNE POSLEDICE VODE: Ruski doktor UPOZORIO na RASTEZANJE ŽELUCA

Foto: pexels.com

Poslednjih godina srećem sve više ljudi koji bi, u cilju očuvanja zdravlja, želeli da se zdravije hrane i zdravije žive a ne znaju kako. I nije lako snaći se u moru informacija, naročito kada zbog tempa života nemate dovoljno vremena da se time podrobno bavite.

Gde god da se okrenete čućete savete i upozorenja: "Pij više tečnosti", "Pij više vode", "Dehidracija vodi do starenja kože".

Zatim su tu oni saveti da se ujutro prvo napijete vode, negde se preporučuje čak 300-600 ml tečnosti odmah po buđenju.

Ipak, treba da znate da je želudac prosečne zapremine 250 ml, a ako ujutro u sebe saspete 600 ml vode, želudac se polako "rasteže", postaje veći, pa ćete kasnije jesti sve više da biste ga napunili.

Republika

Foto: pexels.com

 

 

Saveti sa interneta kažu da dnevno treba popiti 25 ml tečnosti po kilogramu težine. Dakle, ako imate 70 kilograma, svakog dana treba da popijete 1,75 l vode.

Da li je to stvarno tako, objašnjava ruski kardiolog Aleksandar Leonidovič Mijašnikov.

- Voda u telo ulazi kroz tri izvora, a prvi je ono što pijemo. Ne računa se samo čista voda, već i kafa, čaj, sokovi, alkohol, ali i tečna jela poput supe. Drugi izvor su povrće i voće, koji sadrže i do 90 odsto vode. Treći izvor je voda koju telo samo proizvodi kao rezultat biohemijske reakcije oksigenizacije ugljenih hidrata. Da, ugljenih hidrata - naglašava ruski ekspert.

Pod normalnim uslovima, odraslom čoveku potrebno je najmanje 1.600 ml vide dnevno i ovde je internet blizu istine. - Gde taj minimum odlazi? "To je zapravo količina tečnosti koja je telu potrebna da pokrije dnevni gubitak koji odlazi kroz urin, kožu, pluća i stolicu - kaže dr Mijašnikov.

On dalje kaže da sa normalnom ishranom kroz namirnice unosimo u proseku 800 ml vode, 300 ml telo samo proizvede, a 1.600 ml je neophodan minus (800+300=1.100 + 500 ml koje dr Mijašnikov smatra potrebnim dnevnm unosom).

- Da li mislite da je razmena tečnosti u telu zavisna od količine ispijene i izlučene vode? Ne - hormoni koji regulišu procese u telu proizvode se ne zahvaljujući količini tečnosti, već koncentraciji natrijuma, odnosno soli! Koncentracija soli u krvi i urinu je i ta koja određuje koliko je našem telu potrebno tečnosti - objašnjava Mijašnikov.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Ako organizam ne raspolaže sa dovoljno vode, koncentracija soli će biti viša i izazvati žeđ i oslobađanje antidiuretičkih hormona. Rezultat je tada veći unos vode i smanjeno izlučivanje kroz bubrege i bešiku. Sa druge strane, ako je količina vode prevelika, doći će do smanjenja koncentracije soli.

- U tom slučaju organizam nema vremena da se navikne na novonastalo stanje, koncentracija soli ne može da poraste, što može da dovede do opasnih posledica, uključujući i fatalne - upozorava Mijašnikov.

Doktor zaključuje da ako se hranite normalno, dnevno treba da popijete bar 500 ml tečnosti. Ali, dr Mijašnikov upozorava da treba da pratite svoje telo i osećaj žeđi, a ne internet savete i generalna pravila, koja se ne mogu primeniti na svakoga. Ako vam je potrebno više od 500 ml tečnosti, telo će poslati signale, tvrdi dr Mijašnikov.

- Imam pacijente koji opsesivno unose i do 10 litara vode dnevno. To stanje se naziva psihogena polidipsija i zahteva lečenje, jer su ovolike količine vode potpuno izmenile prirodne mehanizme - kaže stručnjak.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading