Presuda

Autor: Republika

Vesti

26.11.2021

17:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U IME NARODA

Presuda

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

VIŠI SUD U BEOGRADU, sudija Biljana Cvetković, sudija pojedinac, u parnici tužioca Vladimir Vuletića iz Beograda, čiji je punomoćnik Veljko Delibašić, advokat iz Beograda, protiv tuženog privrednog društva „MEDIJSKA MREŽA“ d.o.o. Beograd, sa sedištem u Beogradu, Milana Lađevića iz Beograda, glavnog urednika „Nezavisnih dnevnih novina Srpski telegraf“, Dražena Ostojića, odgovornog urednika „Nezavisnih dnevnih novina Srpski telegraf“ u vreme presuđenja i Nebojše Zekovića, odgovornog urednika internet portala Srpskog telegrafa, „Republika.rs“ u vreme presuđenja, čiji je zajednički punomoćnik Srđan Radovanović, advokat iz Beograda, radi naknade materijalne štete, vrednost predmeta spora 1.000.000 dinara, nakon usmene i javne glavne rasprave zaključene dana 29.03.2021. godine doneo je

PRESUDU

I DOZVOLJAVA SE preinačenje tužbe učinjeno podneskom od 09.03.2021. godine.

II DELIMIČNO SE USVAJA tužbeni zahtev tužioca Vladimira Vuletića iz Beograda, pa se obavezuje tuženi privredno društvo „MEDIJSKA MREŽA“ d.o.o. Beograd da tužiocu na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede dostojanstva ličnosti – časti i ugleda kao i prava na pretpostavku nevinosti, nastale objavljivanjem neistinitih informacija u tekstovima objavljenim u listu „Srpski telegraf“ i to u broju 624 od 29.03.2018. godine pod naslovom „Srpski telegraf otkriva šokantne poruke: gej afera u vrhu Partizana!“, broju 625 od 30.03.2018. godine pod naslovom „Legende Partizana o aferi u Humskoj: oterajte gej pedofila!“ i broju 626 od 31.03-01.04.2018 godine pod naslovom „Država reaguje na anše pisanje: gek pedofil ide na sud!“, isplati iznos od 150.000,00 dinara, sa zateznom kamatom počev od dana presuđenja, pa do isplate, sve u roku od 8 dana od pirjema pisanog otpravka, pod pretnjom prinundnog izvršenja.

III ODBIJA SE tužbeni zahtev u delu u kom je tužilac tražio da mu tuženi „MEDIJSKA MREŽA“ d.o.o. Beograd, pored iznosa dosuđenog stavom drugim izreke, isplati iznos od još 450.000,00 dinara, KAO NEOSNOVAN.

IV ODBIJA SE tužbeni zahtev u deu u kom je tužilac tražio da sud solidarno obaveže tužene Milana Lađevića, Dražena Ostojića I Nebojšu Zekovića, sve iz Beograda, da tužiocu isplate iznos od 600.000,00 dinara na ime naknade nematerijalne štete i ugleda kao i prava na pretpostavku nevinosti, objavljivanjem informacija bliže određenih u stavu drugom izreke presude, KAO NEOSNOVAN.

V ODBIJA SE tužbeni zahtev tužioca za isplatu zakonske zatezne kamate na dosuđen iznos iz stava drugog izreke presude od 150.000,00 dinara, počev od 03.04.2018. godine kao dana podnošenja tužbe, pa do 29.03.2021. godine kao dana presuđenja, KAO NEOSNOVAN.

VI ODBIJA SE tužbeni zahtev koji je tužilac tražio da se obavežu tuženi Milan Lađević, Dražen Ostojić i Nebojša Zeković, svi iz Beograda, da tužiocu na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede prava na privatnost, solidarno isplate iznos od 400.000,00 dinara, sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom, počev od dana podnošenja tužbe, pa sve do isplate, KAO NEOSNOVAN.

VII ODBACUJE SE tužba u delu u kom je tužilac zahtevao da se tuženima Milanu Lađeviću, Draženu Ostojiću i Nebojši Zekoviću, zabrani ponovno objavljivanje informacije odnosno zapisa kojim je povređeno pravo na dostojanstvo ličnosti tužioca i pravo tužioca na privatnost.

VIII OBAVEZUJE SE Nebojša Zeković, odgovorni urednik internet portala Republika.rs, da ukloni zapise – tekstove objavljene na internet stranici medija „Srpski telegraf“ i to „Srpski telegraf otkriva šokantne poruke: gej afera u vrhu Partizana!“ od 29.03.2018., „Legende Partizana o aferi u Humskoj: oterajte gej pedofila!“ od 30.03.2018. godine i „Država reaguje na anše pisanje: gek pedofil ide na sud!“ od 31.03.2018. godine.

IX ODBACUJE SE tužba u delu u kom je tužilac tražio da se obavežu tuženi Milan Lađević i Dražen Ostojić da unište zapise objavljene u štampanom izdanju dnevnog lista „Nezavisne dnevne novine Srpski telegraf“, bliže određene u stavu drugom izreke.

X OBAVEZUJE SE tuženi Dražen Ostojić, odgovorni urednik dnevnog lista „Nezavisne dnevne novine Srpski telegraf“ i tuženi Nebojša Zeković, odgovorni urednik internet portala medija „Srpski telegraf“ Republika.r, da objave uvod i izreku ove presude, bez bilo kakvog komentara i odlaganja, najkasnije u drugom narednom broju dnevnog lista „Nezavisne dnevne novine Srpski telegraf“ od dana pravosnažnosti odluke, kao i na internet portalu u istom roku.

XI ODBIJA SE tužbeni zahtev kojim je tužilac tražio da se pored tuženih Dražena Ostojića i Nebojše Zekovića, obaveže i tuženi Milan Lađević, kao glavni urednik dnevnog lista „Nezavisne dnevne novine Srpski telegraf“ na činidbu iz stava desetog izreke presude.

XII ODBIJA SE tužbeni zahtev kojim je tužilac tražio da se naloži tuženima Milanu Lađeviću, Draženu Ostojiću i Nebojši Zekoviću da objave ovu presudu u celini, pored objavljivanja uvoda i izreke presude naloženog stavom desetim izreke, bez bilo kakvog komentara i odlaganja, najkasnije u drugom narednom broju dnevnog lista „Nezavisne dnevne novine Srpski telegraf“ od dana pravosnažnosti odluke, kao i na internet portalu u istom roku, KAO NEOSNOVAN.

XIII OBAVEZUJE SE tuženi privredno društvo „MEDIJSKA MREŽA“ d.o.o. Beograd, Dražen Ostojić i Nebojša Zeković, obojica iz Beograda, da tužiocu naknade troškove parničnosg postupka u iznosu od 109.700,00 dinara, u roku od 8 dana od dana prijema pisanog otpravka presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

XIV OBAVEZUJE SE tužilac da tuženom Milanu Lađeviću iz Beograda naknadi troškove parničnosg postupka u iznosu od 35.762,00 dinara, u roku od 8 dana od dana prijema pisanog otpravka presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading