SPC ODGOVORILA FON KRAMONOVOJ: Srpska Pravoslavna Crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije

Autor: Republika

Vesti

07.12.2021

16:47

Srpska pravoslavna crkva oglasila se povodom konstatacije poslanice Evropskog parlamenta iz redova zelenih Viole fon Kramon da SPC ne postoji, već da je reč o autonomnim eparhijama.

SPC ODGOVORILA FON KRAMONOVOJ: Srpska Pravoslavna Crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije

printskrin/vikipedia

Saopštenje SPC prenosimo u celosti:

"Primili smo mnoštva oštrih protesta i negodovanja povodom jučerašnje objave nemačke političarke Viole fon Kramon, date posle razgovora sa Episkopom diseldorfskim g. Grigorijem, da u Nemačkoj ne postoji Srpska Pravoslavna Crkva, te smo odgovorni da, istine radi, izjavimo:

Srpska Pravoslavna Crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije. Ustav Srpske Pravoslavne Crkve i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teoritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju. Na osnovu Ustava Srpske Pravoslavne Crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i, po potrebi, razrešava eparhijskog arhijereja."

Komentari (0)

Loading