MINISTARKA MIHAJLOVIĆ NAJAVILA REFORME: Verujem da će u periodu ispred nas toplane početi da koriste obnovljive izvore energije

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

07.12.2021

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Država će raditi na tome da toplane u Srbiji budu efikasnije i modernije, odnosno da budu potpuno dekarbonizovane, kao i ceo energetski sektor, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ NAJAVILA REFORME: Verujem da će u periodu ispred nas toplane početi da koriste obnovljive izvore energije

Foto: Tanjug/Z. PETROVIĆ

Govoreći na 28. sednici Skupštine poslovnog udruženja Toplane Srbije u Privrednoj komori Srbije, Mihajlović je kazala da toplane godišnje emituju 1,2 miliona tona ugljen-dioksida.

- Mislim da je to i dalje previše i verujem da ćemo mi kroz naše zajedničke planove, jer ne mogu toplane same, ne može ni država sama, ali radićemo zajedno kroz sve projekte i programe koji su vredni više od nekoliko stotina miliona evra, i učiniti sve da s jedne strane smanjimo emisije, a da s druge strane te toplane postanu još efikasnije i da koriste obnovljive izvore energije - rekla je Mihajlović.

Navela je da je Udruženje Toplana Srbije partner države i građana, dodajući da bez toplotne energije i ne može da se govori o postojanju eneretskog sektora.

- Moramo da se okrenemo mnogo više, a mislim da smo kao država napravili osnove za to, zelenoj agendi i zelenoj energetici, jer i dalje ima dosta i uglja i mazuta u našim toplanama, dakle, to mora da se menja. Više od polovine naših toplana koristi gas, ali verujem da će u periodu ispred nas toplane početi da koriste obnovljive izvore energije - navela je Mihajlović.

Predsednik Skupštine poslovnog Udruženja Toplane Srbije Goran Aleksić kaže da prisustvo ministarke Mihajlović na današnjoj skupštini znači da je energetski sektor u jednom specifičnom vremenu.

- Vreme se pokvarilo, počeo je da pada sneg i u Beogradu, a i vreme pandemije i postpandemijski energetski i ostali udari koji se dešavaju zahtevaju da u partnerskom odnosu rešavamo probleme - rekao je Aleksić.

Ističe da Toplane Srbije greju oko 650.000 kuća i stanova i oko dva miliona ljudi, zbog čega, navodi, zaslužuju punu pažnju kako bi njihov zadatak i ove grejne sezone bio uspešno obavljen.

Sekretar Udruženja za komunalne delatnosti PKS Dalibor Joknić istakao je da će PKS nastaviti da prati novonastale izazove u energetskom sektoru, kao i da će u saradnji sa državom nastaviti da pomaže privredi, toplanama i onima koji se bave distribucijom.

Naveo je da će PKS nastaviti da bude katalizator između države, lokalnih samouprava, komunalnih preduzeća i građana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading