HIV PRESEK U SRBIJI: 120 novozarazenih, 7 preminulo od side

Autor:

Vesti

01.12.2021

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", od početka ove godine prijavljeno je 120 osoba inficiranih HIV-om, što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine, ili za 31 odsto manje u odnosu na isti period u 2019. godini.

HIV PRESEK U SRBIJI: 120 novozarazenih, 7 preminulo od side

Foto: pexels.com

U istom periodu, sida je prvi put dijagnostifikovana kod 34 osobe, a od AIDS-a je umrlo sedam lica. Tri osobe zaražene HIV-om umrle su od bolesti koje nisu povezane sa AIDS-om, rečeno je na konferenciji posvećenoj obeležavanju Svetskog dana borbe protiv HIV.

Konferencija pod nazivom "Nejednakost, AIDS, pandemije - Da stavimo tačku" održana je danas, a tim povodom predstavnici sedam opština u Srbiji - Subotica, Novi Sad, Šabac, Novi Pazar, Niš, Zaječar i beogradski Stari grad, potpisali su Parisku deklaraciju kojom se obavezuju da pruže podršku u borbi protiv HIV.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Ferenc Vicko saopštio je da je u borbi protiv HIV važan multidisciplinarni pristup i da je zbog pandemije kovida-19 smanjen obuhvat testiranja na HIV i da je u 2020. godini testirano 45 odsto manje dijagnostikovanih nego prethodne, kao i da se procenjuje da 1.200 osoba u ovom trenutku HIV pozitivno, ali da ne zna svoj status.

Uprkos svemu, naveo je Vicko, situacija sa kovidom-19 nije imala uticaja na kvalitet lečenja osoba sa HIV.

Prim. dr Danijela Simić iz Instituta "Batut" rekla je da su za infekciju dominanti seksualni odnosi, i to u čak 97 posto slučajeva, a da posebno zabrinjava podatak da je među inficiranima i jedna petnaestomesečna beba koju je zarazila majka ne znajući za svoj HIV status.

Foto: pixabay.com

 

 


Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, izjavila je su u borbi protiv HIV važna zajednička saradnja socijalne i zdravstvene zaštite, ali i podrška organizacija civilnog drzštva, jer je socijalni uticaj HIV na pojedince i zajednicu ogroman.

Ona je navela da Zakon o socijalnoj zaštiti daje mogućnost i da se u zajednici osnuju i inovativne usluge prilagođene specifičnim potrebama.

Nina Mitić, pomoćnica u Ministarstvu za ljudska prava i društveni dijalog, navela je da je zdravlje osnovno ljudsko pravo i da je tokom pandemije kovida-19 došlo do otežane komunikacije pacijenata sa zdravstvenim radnicima.

Ona je dodala da će se pred Vladom Srbije uskoro naći strategija zabrane diskriminacije i da je veliki broj organizacija pozvan da se uključi u izradu dvogodišnjeg akcionog plana.

Goran Radisavljević, direktor TOC, organizacije koja se bavi razvojem lokalnih zajednica i organizator skupa, naveo je da je Srbija jedna od zemalja koja je globalno prednjačila u borbi protiv HIV i da je pre 30 godina u Beogradu osnovana prvo udruženje koje se bavilo borbom protiv HIV.

On je izrazio veliko zadovoljstvo što je samo u jednom danu sedam opština potpisalo Parisku deklaraciju i time pokazalo razumevanje za ulogu lokalne samouprave i zajednice u borbi protiv HIV.
Tagovi

Komentari (0)

Loading