PETRA (7) I PAVLA (5) SU MUSLIMANI MUČKI STRELJALI: Prizor na groblju gde su sahranjeni ledi krv u žilama

Autor: Republika

Vesti

25.11.2021

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petar i Pavle Golubović imali su sedam i pet godina kada su, zajedno sa svojim roditeljima, streljani u Konjicu u julu 1992. godine, a sada se na društvenoj mreži Tviter pojavila fotografija sa ulaza na groblje na Musali, gde je porodica sahranjena, koja je podsetila na ovaj gnusni zločin.

PETRA (7) I PAVLA (5) SU MUSLIMANI MUČKI STRELJALI: Prizor na groblju gde su sahranjeni ledi krv u žilama

Foto: youtube.com/printacreen

 

Đuro i Vlasta, roditelji mališana, bili su profesori u konjičkoj gimnaziji i ostali su u tom gradu i onda kada je većina Srba napustila Konjic.

Pripadnici specijalne policije su 1. jula 1992. godne upali noću u njihov stan i odveli Vlastu, Đuru i njihove sinove uzvodno uz Neretvu i na pet kilometara od Konjica ih streljali.

Sedmogodišnji Petar je uspeo da preživi streljanje i kada su zločinci otišli, izvukao se ispod tela ubijenih roditelja i pošao da traži pomoć. Dečak je došao do policijskog punkta u selu Bijela i ispričao policajcima šta se dogodilo, a policajci su ga izručili istim ljudima koji su ubili njegovog brata i roditelje, tako da je Petar po drugi put streljan!

Prva optužnica za ovaj zločin podignuta je 1994, a presuda je izrečena krajem 1995. godine. Tužilac Ibro Bulić je kao počinioce zločina naveo Miralema Macića, Jusufa Potura i Adema Landžu, uz Šefika Tucakovića i Mirsada Maksumovića koji su poginuli u ratu. Suđenje ovoj trojici je ponovljeno pred Kantonalnim sudom u Mostaru.

Macić i Landžo su 25. jula 2000. osuđeni na po 12 godina zatvora, dok je Potur osuđen na 8 godina. Vrhovni sud Federacije BiH je potvrdio ove presude. Pored njih, za ovaj zločin se u optužnici iz 1994. vezuje i ime veterinarskog tehničara Halila Tucakovića, kao i policajaca na punktu Polje Bijela, Dražena Markovića i Hadže Macića.

Republika

Foto: youtube.com/printacreen

Spomenik porodice Golubović

O ovom zločinu se dugo nakon rata ćutalo u Konjicu. Taj muk prvi je prekinuo Anis Kosovac, koji je na ulazu u pravoslavno groblje u Konjicu podigao spomen obeležje svojim komšijama druge vere, dečacima Petru i Pavlu, koji danas podseća i opominje.

U mestu Borci prošle godine je obnovljena crkva Svetih apostola Petra i Pavla i posvećena ubijenim dečacima Petru i Pavlu tako da se sada uz likove apostola, na prestonoj ikoni nalaze i likovi nevino stradalih dečaka.

Republika

Foto: youtube.com/printacreen

Freske tragično stradalih Petra i Pavla

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Tuzlak

25.11.2021 11:54

To su Vlaska djeca, mali pocetnici, iako ni oni ni njihovi roditelji to nisu znali. Zato su kazne za monstrume 8 i 12 godina, a izasli posle 5 i 8 godina. Vise bi dobili da su medjeda ubili.

ZAvram

25.11.2021 23:00

@Tuzlak - @Tuzlak! Друга реченица каже оно што би сваки људски створ требало да помисли и каже. искрено, не разумем како су то ова несрећна деца и њихови родитељи били "мали почетници, иако то ни они, ни њихови родитељи нису знали"? Свака част суседу муслиману, који је од заборава отргао овај зверски, безуман чин крвника, болесника џелата, који су прошли готово некажњено.