NOVE OZNAKE NA APARATIMA ZBUNJUJU KUPCE: Potrošnja ista a klasifikacija potpuno drugačija

Autor:

Vesti

18.11.2021

08:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oznake energetskih razreda na kućnim aparatima zbunjuju potrošače u Srbiji, pogotovo jer se još uvek prodaju uređaji klasifikovani na stari način.

NOVE OZNAKE NA APARATIMA ZBUNJUJU KUPCE: Potrošnja ista a klasifikacija potpuno drugačija

Foto: pixabay.com

Od 1. marta ove godine mašine za pranje veša i sudova, frižideri, zamrzivači, televizori, a od septembra i sijalice u EU imaju nove nalepnice koje pokazuju koji proizvod je energetski efikasniji.

Ovo je jedan od važnih kriterijuma prilikom donošenja odluke o kupovini.

Glavna izmena na novoj nalepnici je u pojednostavljenju skale, odnosno u ukidanju nekih klasa i dodavanju novih, kao i u promeni metodologije za određivanje razreda..

Umesto dosadašnjih oznaka od A do D, gde je A označavalo uređaj koji ima najmanju, a D aparat koji ima najveću potrošnju, uvedena je skala od A do G, a izbačeni su razredi A+, A++ i A+++.

Skala je stroža, i sada veoma mali broj proizvodamože da dostigne oznaku A. Proizvodi koji se trenutno nalaze na tržištu i imaju najmanju potrošnju odgovaraju novim oznakama B, C ili D.

Razlika u potrošnji između A i F energetske klase može da bude od 30 do 80 odsto.

Na novoj energetskoj nalepnici obavezan je i QR kod. Njegovim skeniranjem mobilnim telefonom potrošači mogu da pristupe bazi podataka EU za energetsko očitavanje (EPRL). Tu se nalaze podaci o efikasnosti uređaja i njegovim tehničkim karakteristikama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading