PLAĆA LI CRKVA POREZ DRŽAVI? Oglasio se patrijarh Porfirije i hejterima zapušio usta

Autor:

Vesti

11.11.2021

19:09

Patrijarh srpski Porfirije oglasio se na Instagramu povodom prozivki da su SPC i sveštenici izvan poreskog sistema Srbije "da ne može da zamisli čime su motivisani oni koji iznose potpuno netačne tvrdnje da Crkva ne plaća porez".

Estok/Miloš Rafilović

Patrijarh Porfirije

- Zaista ne mogu da zamislim čime su motivisani oni koji iznose potpuno netačne tvrdnje da Crkva ne plaća porez. Bojim se da takvima javne finansije i država Srbija nisu na prvom nego na poslednjem mestu.

Ni Crkva, ni sveštenici, nisu izvan poreskog sistema Republike Srbije. Kao i svi ostali građani na sve proizvode i usluge plaćaju PDV po važećim poreskim stopama. Regularno se plaćaju porezi i doprinosi na zarade sveštenstva i drugih crkvenih službenika.

 

 

Nijedan poreski zakon ne izuzima Crkvu iz poreskog sistema, iako je to predviđeno evropskim zakonima za opštekorisne aktivnosti verskih zajednica. Jedini izuzetak je da Crkva ima pravo na povraćaj plaćenog poreza za oko desetak zakonom predviđenih proizvoda koji su usko vezani za bogosluženje (na tom spisku je npr. tamjan, vosak, ali i orgulje...).

Nadam se barem da netačne tvrdnje i svesne klevete više neće imati privilegovano mesto u medijima - napisao je patrijarh na Instagramu.

Komentari (3)

Loading
Vuk

11.11.2021 20:51

A kada će država da vrati crkvi otetu imovinu?

Bepa

12.11.2021 11:46

@Vuk - Kada bi se vratilo sve oteto crkvi, država bi bankrotirala. Ogromna je vrednost otimačine. Neka vrate sve otete nepokretnosti.

Vesna

12.11.2021 03:10

A zasto nam onda ne daju fiskalni racun, za krstenja, vencanja, opela, za svece , tamjan ?I zasto i kako se vraca porez za neke proizvode, a nema tragova koliko je prodato.?I U poznatoj BG crkvi dezurni svestenik se nije pojavio na uredno zakazano krstenje deteta.Pa su zvali glavnog , kome smo uredno platili 50 maraka bez racuna ili potvrde, a krstenicu vec godinama ne mozemo dobiti jer doticni nikad nisu tu,osim kad drze opelo ili drze vecernju molitvu.