RODILA TIKVA REKORDERKA U SELU KOD NOVE VAROŠI: Pogledajte povrtarski gorostas teži od velikog broja ljudi (FOTO)

Autor:

Vesti

10.11.2021

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za bundeve se kaže da su kraljice jeseni, a jedna tikva koja je ove godine rodila u novovaroškom selu Seništa podno Murtenice nepriksonovena je rekorderka. Dok drugi plodovi teže oko osam, deset, maksimalno trideset ovaj povrtarski gorostas vaga 70 kilograma.

Republika

Foto: rina

Džinovska tikva od 70 kilograma

Domaćin, ali i vlasnik ogromne tokve, Radojko Stojković, kaže da su u planinskim uslovima krupni plodovi izuzetno retka pojava, pa zato ova sedamdesetokilašica još više iznenađuje. 

- Nikad do sada na svom imanju nisam imao ovoliku tikvu. S obzirom na to da je leto za nama bilo sušno i jesenji oštar vazduh, česte slane, pa je uprkos svemu tome tikva opstala i dostigla, siguran sam, nepunih 70 kilograma - rekao je Radojko. 

Kako kaže, ovo povrće je posadio je za svoje potrebe i zato je iznenađenje još veće jer ne zna šta će sa ovolikom tikvom. Ali, po svemu sudeći poslužiće kao delikates za njegove domaće životinje.

- Još uvek za ovu tikvu nemam pravu nemenu. Znam da je povrće puno vitamina, pa možda iskoristimo u kućnoj radinosti, ali njena primarna uloga jeste da se prehrani stoka - kaže ovaj poljoprivrednik. 

Osim što na njegovim imanju rastu dzinovske tikve, ovaj poljoprivrednik je i najveći proizvođač paradajza u novovaroškom kraju. Na imanju ispod svojih plastenika, ove sezone ubrao je tri tone paradajza, a sve je uspeo i da proda pa se može reći da je iza njega jedna od najplodnijih godina. Međutim, sreću je okušao posadivši i egzotično voće koje ako je suditi po braju zasada postaje sve popularnije u Srbiji. 

- Prošle jeseni zasadio sam kivano, egzotičnu biljku sličnu krastavcu. Kivano zbog svojih bodlji, takođe nazivaju „Rogata dinja”.Sadnice su skupe, ali planiram da u narednom periodu proširim zasade. Ukus ove biljke je mešavina između ananasa, dinje, krastavca i kivija - objasnio je Radojko. 

Ako kivano može da raste na srpskim planinskim visovima, ali i da upravo na toj regiji rastu i dzinovske tikve nema sumnje da se sve granice u poljoprirednoj proizvodnji, potpomognute klimatskim promena sve više brišu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading