DA LI SU PRED KORONOM NESTALE I PREHLADE? Odgovor dr Petrovića iznenadiće mnoge

Autor:

Vesti

02.11.2021

07:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imajući u vidu koliko svakodnevno imamo novozaraženih, mnogi se pitaju postoji li išta drugo osim koronavirusa i da li su nestale prehlade.

Republika

Foto: pixabay.com

Prehlađeno dete

 

Odgovor epidemiologa prof. dr Vladimira Petrovića, direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine i člana kriznog štaba iznenadio je mnoge.

- U septembru, s polaskom u školu, uvek nastupa epidemija akutnih respiratornih infekcija kod dece. Tako je bilo i ove godine. Tokom septembra i oktobra na devetoro dece koja su se javila lekaru u Novom Sadu, a sve smo testirali, samo jedno je imalo kovid, a osmoro nešto drugo - respiratorni sinicijalni virus, a kružili su i rinovirusi i adenovirusi, što su virusi prehlade.

Od bakterija registrovan je streptokokus pneumonija, a od virusa koji se ređe javljaju metapneumovirus. Za dvoje dece postojali su neki drugi uzročnici, koje nismo mogli da utvrdimo, ali očigledno takođe blagi i davali su kliničku sliku prehlade. Javljao se i beta hemolitički streptokok, tj. gnojna angina - kazao je prof. Petrović za Kurir.

Na naše pitanje ima li, osim testiranja, načina da se razlikuju prehlada i korona, prof. Petrović je rekao:

- Nažalost, ne. Sve te akutne respiratorne infekcije javljaju se vrlo slično, jedino grip naglo obara, iznenada se pojavi i dovede do visoke temperature, koja obara čoveka. Kod korone se prvo pojave kašalj i neki drugi simptom, pa tek onda temperatura. Ali, to je, nažalost, karakteristika i drugih virusa i bakterija, tako da ih je gotovo nemoguće razlikovati bez laboratorijske dijagnostike

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Stefa

02.11.2021 07:24

Zbog korone ne možemo na specijalističke preglede ili kontrole u Beogradu.

zeljko

02.11.2021 18:15

Mnoge bolesti su nestale, postoji samo korona i nista vise, a sta to bese prehlada..., jacajte imunitet, pijte kurkumu i ne bojte se korone.

Odgovori 11 0