OD DANAS NISU OBAVEZNE SAMO ZIMSKE GUME: Ako nemate ovu opremu, kazne su paprene

Autor:

Vesti

01.11.2021

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi vozači u Srbiji u zakonskoj su obavezi da u periodu od 1. novembra do 1. aprila opreme vozila sa sve četiri zimske gume, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica, saopštili su danas iz ABS kompanije.

Republika

Foto: youtube/screenshot/AutoMarket.hr

Od danas obavezne zimske gume

Takođe, obavezno je, izvan naseljenih mesta, imati u prtljažniku lance ili druga pomagala za povećanje trakcije.

Iz kompanije upozoravaju da kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba, dok upotreba lanaca u naseljenim mestima, nije obavezna.

U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata.

U saopštenju se napominje da dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti minimum 4 mm i da se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač je dužan da u saobraćaju zimsku opremu poseduje i koristi na propisan način, u suprotnom je predviđena novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara.

Pneumatike starije od pet godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje, odnosno najbolje je prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obrnuto, piše u saopštenju.

Zimski pneumatici se preporučuju na temperaturama ispod sedam stepeni čak i ukoliko su kolovozi suvi i bez snega, jer imaju četiri puta bolje prijanjanje za podlogu nego letnji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading