LAZANSKI PROZIVAO HRVATSKU VOJSKU NA HRT UŽIVO: Ako to uradite, to je samoubistvo - niste vi jurišni odredi!

Autor:

Vesti

30.10.2021

18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miroslav Lazanski u emisiji uživo na HRT nije se libio da prozove i nekadašnjeg predsednika Hrvatske Franja Tuđmana a sve prisutne je tada šokirao izjavom da je generala Veljka Kadijevića nagovarao da izvede vojni puč.

Republika

Foto: wikipedia/Suradnik13/N1/printskrin

Miroslav Lazanski prozivao hrvatsku vojsku na HRT

Pokojni novinar i ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski preminuo je ove godine u 71. godini u svom domu u Beogradu. Najširoj javnosti je bio poznat kao vojni komentator, mada on nije voleo da ga tako potpisuju i zovu.

Sebe je pre svega smatrao novinarom. U intervjuima i TV gostovanjima bio je neko ko je uvek govorio ono što misli čak i u trenucima kada se njegovi sagovornici sa njim nisu slagali.

Tako je bilo u jednoj emisiji HRT pre par godina kada je u hrvatskom studiju uživo u emisiji govorio o raspadu Jugoslavije, ratu, Franju Tuđmanu, hrvatskom naoružanju.

- Ako vi nabavite raketu koja ide 300 kilometara daleko, postavlja se pitanje protiv koga je ta raketa uperena? Protiv Austrije nije, protiv Slovenije nije, protiv Mađarske nije. Onda se u nekim hrvatskim portalima pojavila vest da se tim raketama može dobaciti do Niša i onda je krenula lavina komentara - rekao je tada Lazanski.

On je istakao da ne zna da je NATO bilo kojoj novoj članici iz zemalja bivšeg socijalističkeg sistema prodao takve rakete.

- Vaš ministar Kotromanović kaže da nema razloga za brigu. Normalno da mora svako da brine jer ako Hrvatska nabavi takvu raketu to je loša poruka za Balkan i region. Postavlja se pitanje šta će vama takva raketa?

- Pa možda kao sredstvo odvraćanja, ako se neko usudi napasti Hrvatsku kao pre 25 godina - upitao je hrvatski voditelj.

- Hrvatska pre 25 godina nije bila članica NATO, a danas jeste. Ona je uživalac kolektivne bezbednosti, napad na Hrvatsku je napad na NATO. Niko u Srbiji nema takve vrste ambicija i da tako nešto planira. Vi ste baštinik NATO bezbednosti. Vi u toj situaciji možete da krešete vojni budžet i da te pare ulažete u nešto drugo - odgovorio je Lazanski.

A onda je dodao još nešto i poentirao, pogodio pravo u metu:

- Vaša uloga u NATO paktu nije uloga jurišnog odreda. Vama NATO neće dati te rakete, šta ćete vi sa njima? Rusiju ne možete da dosegnete. Protiv koga su onda te rakete od 300 kilometara. Hoćete li možda sa njima da idete na granice današnje Rusije? To bi bilo samoubistvo.

Kada je razgovor u jednom trenutku otišao na pitanje rata u nekadašnjoj Jugoslaviji i kada su usledile kritike na račun srpskog rukovodstva Lazanski se nije libio da usred HRT prozove Franja Tuđmana.

- Nemojte da se vratimo na Tuđmanovu izjavu kada je 1992. rekao – da nije bilo rata Hrvatska nikada ne bi bila međunarodno priznata. Za rat, kao i za ljubav, potrebno je dvoje - rekao je Lazanski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
morski pas hr

30.10.2021 18:42

Kako vam nije jasno, čovjek je bio nacionalist i zbog toga nije mogao biti objektivan. Nebitno je što je govorio o hrvatskoj vojsci,a sada je i pokojni.

Odgovori 2 29
james bond 007

31.10.2021 01:25

Covjek je bio legenda. Sta ste vi bili, ako je on bio nacionalist ? Protjerali ste 450 000 Srba i ... nikom nista , smece ljudsko.

Odgovori 12 1