ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Da zaštitimo decu od prisilnog rada!

Autor: Tanjug

Vesti

15.12.2017

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka bez portfelja za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović rekla je danas da u Srbiji postoji zloupotreba dečijeg rada i to posebno u siromašnim regijama gde majke imaju nizak stepen obrazovanja i da se tome mora stati na put strogom primenom propisa.

RepublikaFoto: Tanjug
Celo društvo mora da se podigne na viši nivo

Ona je na početku konferencije o zloupotrebi dečijeg rada rekla da po istraživanjima, do deset odsto dece obavlja prisilan i težak rad i da se deca mogu zaštiti revizijom i strogom primenom postojećih akata.

- Činjenica je da je u opasnim uslovima rada u ovom momentu u Srbiji procenat od tri odsto dece jako visok, jer Srbija ima 14,4 odsto dece do 14 godina. Tamo gde je dete izloženo teškom fizičkom poslu, trefiking, zloupotrebi, to je problem celog društva i zato su ovakva okupljanja važna - rekla je Ðukić Dejanović.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zaštitimo našu decu

Dodaje, da je zahvaljujući Klir projektu i podršci američke vlade koja ga je finansirala, resorno ministarstvo došlo do značajnih podataka na osnovu kojih je izmenjeno zakonodavstvo i napravljena lista opasnih poslova za decu.

- Posebno značajan korak koji činimo je da će inspekcijske službe u saradnji sa Centrima za socijalni rad i MUP neuporedivo intezivnije raditi na ovoj neželjenoj pojavi - rekla je ministarka.

Objašnjava, da su deca ugrožena kada se radi o teškom fizičkom i nametnutom radu, kada rade ono što im stariji nalože, skupljaju sirovine..

Mahom su Romska deca izložena teškom radu

- Deca nedozvoljeno rade i noćnim satima tako da postoje različite forme tog rada. Nažalost najviše ima Romske dece, kada je 2011.činjen popis beskućnika taj procenat je bio vrlo zadovoljavajući, ali kad se pogledala struktura tu ima najviše Roma i romske dece - navela je Ðukić Dejanović.

Kaže, da deca koja imaju srećno detinjstvo nemaju osećaj da ima dece koja ga nemaju i da zato senzibilnost celog društva mora da se podigne na viši nivo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading