Vujović u Trsteniku: Naš prioritet je da očistimo istorijski otpad do nultog stanja

Autor:

Vesti

15.10.2021

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas preduzeće za tehnološko-metaluršku obradu "PPT-TMO AD", jednu od jedinica nekadašnje "Prve Petoletke" u Trsteniku, iz čijih hala će biti uklonjeno više od 1.200 tona istorijskog opasnog otpada, zaostalog iz proizvodnje.

Republika

Foto: Republika

Irena Vujović

- PPT-TMO je prioritet među Petoletkinim jedinicama, jer se na ovoj lokaciji nalazi najveća količina istorijskog otpada. Takav otpad je ozbiljna pretnja životnoj sredini i zdravlju građana, a za razliku od ranijeg perioda kada se uklanjao samo parcijalno, mi danas čistimo kompletne lokacije do nultog stanja - rekla je Vujović, nakon obilaska fabrike sa predsednicom opštine Trstenik Milenom Turk.

Istorijski otpad je opasan industrijski otpad koji je nastao u preduzećima u stečaju ili restrukturiranju, mahom tokom 2000-tih godina. 

Vujović je naglasila da je, u okviru kompleksa "Prve Petoletke", u planu uklanjanje istorijskog otpada i iz drugih jedinca, poput PPT - Kočna tehnika, Cilindri, Hidraulika i Zaptivke. 

- Nastavićemo uz nadzor inspekcije da čistimo lokacije širom Srbije i time ćemo zatvoriti poglavlje nebrige o opasnom istorijskom otpadu. Ovo je važan posao za budućnost, a država je po prvi put odlučna da ukloni sav taj otpad do nultog stanja, što je i jedan od prioriteta ministarstva koje vodim - poručila je Vujović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading