OD ŠUME OSTALI SAMO PANJEVI: Kradu i na Boga ne misle - meštani sela u okolini Nove Varoši u velikom problemu

Autor: Republika

Vesti

13.10.2021

23:45

Vlasnici privatnih šuma u ataru novovaroškog sela Negbina godiama se suočaaju sa velikim problemom.

RINA

Kradu i ne pitaju, od šume na Murtenici ostaju samo panjevi

 

Njihova šuma se bespravno seče i od prirodne fabrike kiseonika ostaju samo panjevi. Najveći problem je u zajedničkoj šumi Lazovi koja je u vlasništvu nekoliko porodica. 

- Svoj deo imaju Bralovići, Ilići, Ćurdići, Ćirovići ali preci su bili složni i šuma nije podeljena. Sada kada je šuma u vlasništvu potomaka nastao je problem. Šuma se bepsravno seče i eksplotaiše od strane pojedinica i mi smo nemoćni, samo nemo možemo da posmatramo čitavu tu situaciju - kažu za RINU meštani sela Negbine. 

Nakon što je Murtenica pripala parku prirode “Zlatibor”, i potpala pod režim zaštite drugog stepena situacija sa šumom je ostala ista. Oštećeni vlasnici obavestavali su nadležnog šumara, ali po svemu sudeći rešenja nema ni na vidiku. Teren su obišli i ččuvari parka prirode.

RINA

Od šume na Murtenici ostaju samo panjevi

 

- Pronašli smo veliki broj panjeva i pojedine šumokradice smo uhvatili na delu. Prijave sam predao u šumsku upravu, a da li su nadležni iz Nove Varoši prosledili inspekciji za zaštitu zivotne sredine u Užice nisam siguran. Velika količina građe i četine se iseče u Lazovima, ali ne možemo mi tu ništa to je privatan posed iako je bespravna seča. Jedino bih ja mogao da ragujem pošto šuma pripada parku prirode “Zlatibor” - kaže čuvar parka prirode Milojko Bojanović iz Šumske uprave Nova Varoš.

Izlazak nadležnih u Lazove nije sprečio šumokradice da nastave sa bespravnom sečom. 

RINA

 

 

- Jedino rešenje bi bilo kada bi čuvari parka prirode redovno obilazili Murtenicu i uz prijave zabranili šumokradicama da bespravno seku - poručuju meštani.

Komentari (1)

Loading
Andreja

14.10.2021 10:02

Narod mora da se greje. Treba organizovano seći i saditi novu šumu.