ZATVORENIK PREMINUO OD KORONE: Porodica smatra da nije ADEKVATNO lečen!

Autor:

Vesti

06.10.2021

19:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porodica profesora niškog Fakulteta sporta Saše Markovića (56), koji je u nedelju preminuo u zatvoru u Prokuplju od posledica koronavirusa, tvrdi da je dan ranije molila medicinsku sestru da ga prebace u bolnicu, ali da osoblje nije preduzelo ništa.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Foto: Ilustracija

Profesor rukometa Saše Markovića, preminuo je od upale pluća u Okružnom zatvoru u Prokuplju gde je izdržavao kaznu zatvora od godinu dana zbog zloupotrebe službenog položaja. 

Njegova ćerka Kristina Marković smatra da on nije adekvatno lečen, prenose mediji.

- Neku terapiju svakako jeste dobio, a da li je ona bila pravovremena, mislim da to govori sam ishod - kaže Kristina Marković.

Porodica je, kako se navodi, dan ranije tražila da ga prebace u bolnicu. Ministarstvo pravde, odnosno njihova Uprava za izvršenje krivičnih sankcija poziva se na procenu lekara Opšte prokupačke bolnice:

- Da je uput za hospitalizaciju postojao, on bi bio odveden na lečenje u tu bolnicu i to istog trena i bez odlaganja… Naglašavamo da je zavod u Prokuplju sa svojim medicinskim osobljem sproveo sve ono što su lekari ove nadležne zdravstvene ustanove napisali i prepisali i to je jedina istina - navodi se u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Kada je osetio i prijavio prve simptome, a to je bilo šest dana pre tragičnog ishoda, Marković je odmah prebačen u zatvoreni deo koji služi kao karantin. Sledećeg dana je uvrđeno da je pozitivan na koronavirus. Pre toga su mu slikana pluća i urađene krvne analize gde je uočeno da postoji neka promena na plućima, ali kako kaže Kristina Marković, saopšteno im je da je to bezopasno.

 - 56-godišnjeg zatvorenika sa dijabetesom i kardiovaskularnim problemima, počinju da leče u zatvoru - ističe ona.

Ćerka preminulog zatvorenika kaže da je smešten u taj zaseban deo sa kovid-pozitivnim osuđenicima koji su pušači, da njen otac nije pušač i da je njemu to jako smetalo.

Kako je istakla Kristina, rečeno im je da je to njihov interni dogovor, pošto je većina pušača i da služba nema nikakav uticaj na to.

Sve do Markovićeve smrti niko nije bio hospitalizovan, jer je procena lekara bila da nema potrebe. Sve dok u javnosti nije došla informacija šta se dešava iza tih zidina. Zaraženo je bilo 11 zatvorenika, i tek tada je jedan prebačen na bolničko lečenje. 

Markovićeva ćerka je opisala i kako je tekao telefonski razgovor sa medicinskom sestrom dan pre nego što je on preminuo.

- To nije u mojoj moći da ja njemu prepisujem terapiju i infuziju ili bilo šta drugo. Ja bih mu svakako dala, rekla je sestra, ali sad ne može to bez lekara. Ja kažem - zovite lekara, neka mu lekar da. Sestra je na to rekla - lekar nije tu sada, doći će sutra, a ja sam odgovorila dobro, ali šta će biti večeras. Otišla je da proveri kako mu je. Čule smo za pola sata i ona mi je kazala - bila si u pravu, tvoj otac ništa nije jeo. Kada ga je pitala zašto ne jede, on je samo gledao u pod - navodi Kristina Marković.

O tom istom danu, Uprava navodi potpuno suprotno:

- Poslednji pregled bio je oko 19 časova, kada su ovom licu ponovo provereni telesna temperatura i saturacija. Lice se dobro osećalo, a u prilog tome ide i da je lice tog dana bilo na šetnji i da je Marković tada razgovarao sa drugim osuđenim licima i prisutnim komandirima Službe za obezbeđenje. Postoje video snimci sa šetališta koji negiraju tvrdnju porodice da mu je već tada bilo loše jer je, kako tvrde, odbijao hranu i nije mogao da govori.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija negiraju da tri dana nije uzimao hranu.

Dok porodica nastradalog Markovića navodi da će dokazati to da je on neadekvatno lečen, iz Uprave su obavestili javnost da je ćerka preminulog zvala na kućni broj i pretećim tonom se obratila jednom od radnika zatvora. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading