OSTALA BEZ DEČIJEG DODATKA JER JE PREVIŠE RAĐALA! Majka Violeta Sremac šokirala Srbiju: Rekli su mi da mi je peto dete višak!

Autor: Republika

Vesti

02.10.2021

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majka petoro dece Violeta Sremac (45) iz Novog Sada izazvala je lavinu komentara u javnosti kada je na jednoj društvenoj mreži objavila da je njeno peto dete odbijeno za dečiji dodatak uz obrazloženje da red rođenje deteta u porodici je veći od propisane granice.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Violeta Sremac majka petoro dece

Violeta Sremac je prošle godine podnela zahtev za dečiji dodatak za njihovu kćerkicu Janu koja je peto dete u porodici, a 30. juna 2020. godine stiglo im je rešenje u kome se navodi da su odbijeni.

- Predala sam dokumenta za peto dete ne razmišljajući o tome da bismo mogli da budemo odbijeni. Kada je rešenje stiglo usledio je šok. "Red rođenja deteta veći od propisane granice" razlog je zbog kog moje peto dete nema prava na dečji dodatak  - priča Violeta.

- Nisam poznavala zakon tada, pa sam nakon odbijanja bila šokirana i razočarana, te sam na Fejsbuku objavila svoj slučaj koji je pokrenuo veliki broj komentara i od tada me stalo kontaktiraju ljudi koji takođe nisu upoznati sa zakonom.

Foto: Privatna arhiva

Odbijenica koju je dobila porodica Sremac

Iako njihova porodica živi skromno i oboje su zaposleni, Violeta ističe da bi im taj dečiji dodatak značio kao mala pomoć da detetu kupe po koju sitnicu, igračku ili knjigu.

- Nisu to velike pare, 3000 dinara mesečno, ali svakako bi značilo da se kupi po koja igračka deci. 

Kako dalje navodi Viloleta, njena ćerkica Jana kao peto dete u porodici nije imala pravo ni na novčanu pomoć od države pri rođenju, ni na jednokratnu pomoć kao ni na dečiji dodatak.

- Nisam decu rađala da bih dobijala pomoć od države, smatram da su deca najlepši dar, a da u Srbiji treba da se radi na povećavanju nataliteta. Niko decu ne rađa da bi dobijao par hiljada pomoći. Ipak, ima mnogo porodica kojima bi i taj dodatak od 3.000 dinara mnogo značio - objašnjava Violeta za Republika.rs.

Situacija se promenila

Kako je njen najstariji sin prošlog meseca upisao fakultet i time izgubio pravo na dečiji dodatak, onda je najmlađa Jana "uskočila" na njegovo mesto i prvi put sa 6 godina dobila dečiji dodatak. Tako da oni sada opet primimaju 12.000 dinara mesečno za četvoro dece.

- Volela bih da se nešto promeni sa zakonom. Nama ne zavisi život od tog dečijeg dodatka, ali mnogim višečlanim porodicama i te kako znači. Ja sam patriota koji voli svoju državu i nikada ne bih napustila Srbiju, ali volela bih kada bi se promenilo trenutno stanje, da nam se rađa što više dece, pa da i oni sa petoro i više mališana mogu da izdržavaju svoju porodicu i žive skromno - kaže Violeta.

Bez dečijeg za peto dete po zakonu

U Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom navodi se da "dečji dodatak pripada detetu ako ima svojstvo učenika osnovne škole, odnosno svojstvo redovnog učenika srednje škole, odnosno verske škole crkava i verskih zajednica upisanih u Registar crkava i verskih zajednica u skladu sa zakonom kojim se uređuju crkve i verske zajednice do završetka srednjoškolskog obrazovanja, a najduže do navršenih 20 godina života". Prema zakonu, dečji dodatak, kao i roditeljski, daje se za prvo, drugo, treće i četvrto dete, a "pravo na dečji dodatak podnosilac zahteva može ostvariti i za dete višeg reda rođenja od četvrtog ukoliko zbog smrti deteta ili starosne granice za neko od prvo četvoro dece po redu rođenja više ne može ostvariti pravo".

Zakon o finansiranju baziran je na mišljenju Svetske zdravstvene organizacije po kojoj je optimalan broj dece u porodici četvoro. Peto se statistički gledano vodi kao rizično i za majku i za dete i zbog toga država ne pruža podršku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
zaključak

02.10.2021 18:52

ovoj državi ne trebaju deca i sve što se priča o natalitetu je licemerstvo.

Odgovori 30 5
Balkan

03.10.2021 08:11

SZO propisao maksimalan broj dece a mi to slepo pratimo pa to nema nigde. Pa valjda se ne prati sve sto ti neko kaze bez razmisljanja, po onoj narodnoj kazu da je zdravo da skocis u onu rupu, dobro je za kozu i ten i ti bez razmisljanja skocis jer je SZO tako rekao, svasta. Ziveli

Majka3

03.10.2021 08:52

Заиста жалосно.Али и наших троје деце никада ни вртић нису добили,треће дете је плаћало полудневни боравак пуну цену и први пут у 4.основне добила уџбенике на време,иначе смо куповали у прва три разреда.Нека су жива и здрава деца,а држава мало мање да прича да имамо помоћ,никада динара помоћи видели нисмо,сем оне помоћи након рођења на 24 рате.