ONA RADI U RUDNIKU I ŽIVOT JOJ NIJE LAK: Proveli smo dan sa Milicom (33), najmlađom ženom-rudarom u Srbiji! (FOTO)

Autor: Republika

Vesti

30.08.2021

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kovitlac guste prašine se diže visoko u nebo. Sunce prži zemlju i briše horizont. Buka je toliko jaka da ne čujete sopstvene misli. U takvom krajoliku očekujete da vidite sve, samo ne jednu ženu. A to je radno mesto Milice Ivković (33) poslednje četiri godine.

 

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

Milica Ivković najmlađa žena-rudar u Srbiji

 

Milica je najmlađi rudar u rudniku "Kolubara" i ujedno najmlađa u ovoj profesiji uopšte.

Zaposlena je na polju D, najvećem kopu Kolubare, kao rukovalac transportera tračnog sistema.

PORODIČNA TRADICIJA

- Ovaj kraj zavisi od rudnika, iz svake porodice bar po jedan član radi ovde. Moj otac, recimo, radi na istom radnom mestu, pa za mene uopšte nije čudno da se ovim bavim. Uostalom, za to sam se i školovala - uverava nas Milica tokom jednog radnog dana koji smo proveli s njom i njenim kolegama.

Njen primarni posao je da nadgleda traku i, mada zvuči lako, mora da bude potpuno koncentrisana, spremna da reaguje momentalno kada dođe do poteškoća u proizvodnji.

 

Nije joj strano ni da gasi požar, zateže traku s kolegama bravarima, a da nije pošteđena težeg posla, govori i to da Milica pauzu od pola sata koristi da lopatom pokupi ostatke rude koji padnu s trake.

- Odgovornost je velika jer odgovaraš za nečije živote. U toku leta se dešava da se zbog vrućina i prašine traka zapali. Moj posao u teoriji je da pozovem kolege da ne bi došlo do veće havarije, ali s obzirom na to da je vreme ključno i sama se latim aparata za gašenje požara. Zimi pak dolazi do proklizavanja, pa onda lopatom bacam rizlu na traku. Ako dođe do zaglavljivanja u bunkeru, moram da reagujem da se ruda ne bi prosula. U proseku od četiri do pet sati moraš da držiš širom otvorene oči, sve dok traka radi, a ostatak je fizički rad - kaže Milica, jedna od osam žena na ovom kopu.

Godišnje se tu iskopa oko deset miliona tona rude. Ta ruda prevozi se potom preko dva tračna sistema, što znači da kroz Miličine ruke prođe pet miliona tona uglja godišnje.

NISAM ZA KANCELARIJU

Na pitanje da li je razmišljala da se bavi nekim ženstvenijim zanimanjem, slatko se smeje i otkriva da je ceo život nekako težila muškim poslovima.

- Igrala sam fudbal 15 godina, čak i u reprezentaciji, ali sam zbog povrede odustala od sportske karijere. Čekajući posao u struci, dobrovoljno sam služila vojsku i dve godine radila kao gardista na Topčideru kada su me pozvali da radim u struci. Nisam se mnogo razmišljala, plata je dobra. Ali nije vojska ono što je bila, ovo ovde mi je ipak ekstremnije. Nisam ja za kancelariju i kolektiv, to mi je dosadno. Ovde je uvek neko dešavanje, trčiš, juriš - priča najmlađa srpska rudarka.

Žena mora da drži do sebe

Mada radi na ovakvom radnom mestu, Milica i te kako vodi računa o izgledu. Nadlaktice joj jesu isprljane od posla, međutim, nalakirani nokti i uredna kosa se podrazumevaju.
- Žena uvek, bez obzira na okolnosti, mora da drži do sebe. Tako i ja - priča nam ova simpatična devojka.

Najteža joj prva smena

Milica hvali muške kolege koje uvek rado uskoče da pomognu:
- Mi smo ovde i muško i žensko, nema razlike. Ali zaista imam divne kolege i, kada ima dovoljan broj radnika, zaista izlaze u susret da pomognu. Od svega mi najteže pada prva smena, teško mi je da ustanem rano, kada bih mogla da biram, radila bih samo drugu i treću.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milutin Djordic

30.08.2021 21:07

Zamislite 40 god rada rudarskog .Poslanik u Srbiji 16 god staza ,ipet puta vecu penziju!