Današnji svetac je predvideo gde će se Isus roditi: Ispoštujte ovaj običaj kako bi zaštitio vaš dom od nesreće!

Autor:

Vesti

27.08.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog proroka Miheja II.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Danas slavimo svetog proroka Miheja II, ilustracija

Sveti prorok Mihej II je bio iz Judinog plemena, iz sela Morasi, pa su ga zato zvali Morasićanin.

Bio je savremenik proroka Isaije, Amosa i Osije i careva Judejskih Joatama, Ahaza i Jezekije. Izobličavao je poroke naroda svoga, izobličavao i lažne proroke, koji prorokovahu za vino i za silovito piće.

Predskazao je propast Samarije. Predskazao je i propast Jerusalima, koja će doći za to što poglavari njegovi uzimaju mito, sveštenici uče za platu, a proroci njegovi gataju za novce. Zato će se zbog vas Sion preorati kao njiva i Jerusalim će postati gomila. No od svih njegovih proročanstava najvažnije je proročanstvo o Mesiji, naročito o mestu rođenja Njegova.

On je Vitlejem imenovao mestom rođenja Mesije.

Ne zna se tačno, da li je i ovaj prorok bio ubijen od Jevreja ili je umro mirnom smrću (v. Jerem. 26, 18 - 19). Ali se zna da je bio sahranjen u svome selu, i da su mu mošti pronađene zajedno sa moštima proroka Avakuma, u vreme cara Teodosija Velikog prema nekom tajanstvenom otkrovenju, koje je imao Elevteropoljski episkop Zevin.

Tropar (glas 2):

Proroka Tvoga, Miheja, uspomenu Gospode slavimo, zato Te molimo, spasi duše naše.

Prema narodnom verovanju, na 27. avgust ujutro valja otići u crkvu i pomoliti se ovom svetitelju, a on će svakoga ko mu se obrati čista srca, zaštititi od zla i njegov dom sačuvati od nesreće.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading