TREĆA DOZA JAČA IMUNITET! Kisić Tepavčević detaljno o vakcinaciji

Autor: Republika

Vesti

19.08.2021

05:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka za rad, zapolšljavanje, boračka o socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da većina građana koji su primili dve doze vakcine i dalje ima dovoljno jak imunitet, ali da je sada prilika da ga ojačaju.

Foto: Printscreen/KlikTV

Darija Kisić Tepavčević ističe da treća doza dodatno jača imunitet

Gostujući na RTS-u ona je rekla da je u populaciji od 12 do 17 godina vakcinisan samo jedan procenat, a od 18 do 30 nešto malo manje od 10 odsto.

- Proizvođači procenjuju da bi imunitet nakon treće doze vakcine godinama bio dovojno snažan. Ovde smo svi na jednoj, a virus na drugoj strani. Jedino oružje koje imamo je vakcinacija - kazala je Kisić-Tepavčević i dodala da virus ne može da se pobedi ako se ne udruže snage.

Članica Kriznog štaba i virusolog Tanja Jovanović kazala je da su kliničke studije pokazale da su vakcine vrlo efikasne i protiv novih varijanti virusa, ali da je potrebna mnogo veća količina antitela da bismo neutralisali virus.

Foto: Tanjug

Treća doza vakcine jača imunitet

- Ove godine je naš Nacionalni komitet za imunizaciju imao veliki zadatak. Prvo su pravljene analize vakcina, liste prioriteta, a sada i analiza učinkovitosti treće doze vakcine. Pojavile su se četiri nove varijante, koje zabrinjavaju. S obzirom da se virus promenio, potrebno je da pojačamo imuni odgovor, najmanje dva puta u odnosu na ono što smo stekli sa dve doze - rekla je dr Jovanović i dodala da su kliničke studije pokazale da su vakcine vrlo efikasne i protiv novih varijanti korone, ali da je potrebna mnogo veća količina antitela da bismo neutralisali virus.


Ona je naglasila da ljudi mogu da prime treću dozu vakcine kojom su i prethodno imunizovani, ali da ne postoji štetan efekat ako prime i neku drugu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Andreja

19.08.2021 07:08

Proizvodjači treba da proizvedu novu vakcinu protiv delta soja.

Odgovori 10 0
Duksi

19.08.2021 12:48

@Andreja - Kod virusa gripa prvo su utvrdjivali vrstu virusa pa onda pravili vakcinu za taj virus.

Odgovori 10 0
Vladica

22.08.2021 08:52

@Andreja - Ruski istraživači su objavili da su modifikovali vakcinu protiv koronavirusa Sputnik V, koja se koristi više od godinu dana, a za upotrebu protiv zaraznije delta varijante. I ostali proizvođači vakcina u svetu već rade na izmenama svojih vakcina protiv delta varijante.