POZNATI INFEKTOLOG OTKRIO ZBOG ČEGA I VAKCINISANI OBOLJEVAJU OD KORONE: Signali su na telu, a jedna stvar je ključna

Autor: Republika

Vesti

17.08.2021

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Borislav Kamenov govorio je o trećoj dozi vakcine protiv korone i imunitetu. Otkrio je i zašto kod nekoga vakcina stvara antitela, a kod nekoga ne.

Republika

Foto: RTS/printscreen

Doktor Borislav Kamenov

Danas je u Srbiji počela imunizacija trećom dozom vakcine protiv korone. Svi vakcinisani građani će nakon 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću (buster) dozu, a pozivanje građana će se obaviti SMS i imejl porukama sa linkom koji će ih voditi na Portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije. Tamo će sami moći da vide da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se preporučuje primanje treće doze vakcine.

Ko može da se vakciniše trećom dozom i pod kojim uslovima, objasnio je imunolog, doktor Borislav Kamenov iz Niša. Kome se preporučuje treća doza, a ko nikako ne sme da je primi, pitanje je koje ovih dana sve interesuje. Kako da znamo da smo imunizacijom zaštićeni, a kako da prepoznamo da smo u riziku?

- Preporučuje se ljudima koji su imali relativno slab odgovor ili je prošlo mnogo vremena od vakcinisanja. Mislim da je najveći broj onih koji su imali prilično slab odgovor i mislimo da je revakcinacija spas, daćemo kad ponovimo vakcinu da podignemo imunitet. I to je sigurno tačno. Ali postavlja se pitanje zašto u prethodnim vakcinacijama nije bio adekvatan odgovor. Objašnjenje je da organizam ima neke probleme - kaže dr Kamenov prilikom uključenja u TV Prvu i objašnjava šta je to što se dešava u organizmu nakon vakcinacije.

- Imate mogućnost da organizam ne reaguje na vakcinu, odnosno da ne stvori adekvatan nivo antitela. Zatim, imate mogućnost neželjene reakcije i mogućnost da dobro odreaguje. A sve to zavisi od stanja imunskog sistema. Ne možemo da pričamo kako će vakcina da popravi imunitet. Ona će da stvori specifičan odgovor ako je imunski sistem u dobrom stanju. Ako je imunski sistem u lošem stanju - a to znači da se 'trujemo', imamo nadimanje stomaka, da nam smeta neka hrana... Ti toksini koji ulaze u naš organizam, oni opterećuju sistem da ne može da izdvoji resurse da napravimo antitela na datu vakcinu. To su obično ljudi koji se češće razboljevaju i ne mogu adekvatno da odgovore na vakcinu, zato što nismo rešili njihov prethodni problem - ističe imunolog.

Dr Kamenov naglašava da je od izuzetne važnosti da se pozabavimo stanjem imunskog sistema, umesto da samo pričamo o njegovom poboljšanju.

- Pričao sam o vitaminu D koji je mnogo značajan za imunitet. Oni koji se ne 'truju' koji imaju normalna creva, koji nemaju problem sa hranom, oni mogu da stvore dovoljnu količinu vitamina D koji je važan faktor u borbi i protiv kovida i za uspešnu vakcinaciju. Oni koji se 'truju', njihov nivo vitamina D je dalje nizak bez obzira što je sunce. njima mora da se ispravi taj problem, da se podigne nivo vitamina D i onda će imati adekvatni odgovor imunskog sistema, vakcina će biti mnogo uspešnija."

Doktor napominje i da bi bilo dobro organizovati neki dodatni pregled, koji će utvrditi koliko nam je orgnizam zatrovan, kakvo nam je stanje imuniteta, pre nego što se odlučimo na treću dozu vakcine. Otkriva i da postoje određeni znaci koji ukazuju na ovaj problem sa "trovanjem", a koje sami možemo da identifikujemo.

(Republika/Mondo)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading