RAT LEKARA! Lome se koplja oko ključne teme, STRUČNJACI U KLINČU!

Autor:

Vesti

16.08.2021

06:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Početak školske godine samo što nije, a kako se približava 1. septembar tako se sve više zahuktava rasprava oko toga da li decu (zasad samo stariju od 12 godina) treba vakcinisati li ne. Postoje dva tabora.

Republika

Foto: ST/A. NALBANTJAN

Branislav Tiodorović i Predrag Kon

Krizni štab početkom meseca dao je preporuku za imunizaciju, a najglasniji u zagovaranju cepljenja maloletnika jeste epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon, za koga je to jedino logično rešenje za početak školske godine.

NEVAKCINISANI ONLAJN

- Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene i to, prvenstveno, u interesu nezaštićenih. Jedino rešenje je da oni koji su primili vakcinu idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi. U situaciji kada raste broj zaraženih, jedno od vrlo važnih pitanja jeste kako će se školski kolektivi rešavati - kategoričan je Kon, čije mišljenje, istina, sa dosta umerenijom retorikom, deli i njegov kolega Branislav Tiodorović.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Da li treba vakcinisati decu?

- Krizni štab je saglasan u stavu da se snažno preporuči vakcinacija učenika starijih od 12 godina, ali mislim da se neće uvoditi obavezna vakcinacija, već da će ostati na preporučenoj meri - kaže Tiodorović.

KONTRAODGOVOR

Međutim, kao kontraodgovor, u petak je pokrenuta peticija grupe od 50 srpskih lekara, među kojima su i dva profesora Medicinskog fakulteta protiv vakcinacije dece i to, kako kažu, eksperimentalnim vakcinama, budući da nema saznanja o sastavu i nuspojavama.

- Eksperimentalne vakcine protiv KOVID imaju privremeno odobrenje i nisu dovoljno testirane, a proizvođači istih su oslobođeni svake odgovornosti. Sastav vakcina i informacije o njima, među kojima su nuspojave i ažurne statistike o nuspojavama, nisu dostupne roditeljima na uvid. Veća je šteta od koristi od ove vakcinacije jer izuzetno je visok broj mrtvih i povređenih od eksperimentalnih vakcina, dok je procenat preživljavanja veoma visok, statistički sličan sezonskom gripu, a deca gotovo da ne obolevaju - pišu potpisnici, među kojima su pedijatri, neurohirurzi, anesteziolozi, psiholozi, profesori. 

KAKO TEČE VAKCINACIJA DECE U SVETU

- Kanada je u maju postala prva zemlja u svetu koja je odobrila upotrebu vakcine fajzer za decu uzrasta 12-15
- Dve nedelje kasnije isto su uradile i SAD
- U Nemačkoj su stručnjaci dali preporuku da se vakcinišu samo deca s komorbiditetima uzrasta između 12 i 17
- Rusija još ne vakciniše decu, ali naučnici rade na spreju za nos, koji bi od septembra mogao da postane alternativa injekciji koju će moći da primaju i mališani od osam do 12 godina
- U Velikoj Britaniji vakcinacija dece za sada nije u planu

Argumenti ZA i PROTIV

1. Zaštita od virusa
2. Zaštita starijeg stanovništva, budući da su deca najveći prenosioci
3. Stvaranje kolektivnog imuniteta

1. Retko obolevaju
2. Nema informacija o sastavu vakcine i nuspojavama
3. Preporuka SZO da decu ne treba vakcinisati

Direktorka "Batuta": Teške kliničke slike novoobolelih

Republika

Foto: Tanjug / Slobodan Miljević

Direktorka Batuta dr Verica Jovanović

Verica Jovanović, direktorka instituta "Batut" kaže da se definitivno može reći da smo ušli u novi talas epidemije. Prema njenim rečima, broj pacijenata na bolničkom lečenju udvostručen je u poslednje dve nedelje, njihove kliničke slike su teške, a najveći broj novoobolelih je nevakcinisan.

- Kliničke slike pacijenata na bolničkom lečenju nisu lake, većina pacijenata zahteva kiseoničku potporu, veliki je broj zahteva za prijem na poluintenzivnu negu. Da bi u celokupnoj populaciji došlo do smanjenja zaražavanja, preventivne mere koje nikada nisu ukinute treba pojačati. I, naravno, ne zaboraviti vakcinaciju - poručuje Jovanovićeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading