RHMZ IZDAO UPOZORENJE: Kuvamo se do nedelje, a evo kada će kraj PAKLENIM DANIMA!

Autor: Republika

Vesti

03.08.2021

20:00

RHMZ izdao upozorenje zbog vioskih temperatura koje se u narednim danima očekuju na teritoriji cele Srbije.

RHMZ/printscreen

Foto: Ilustracija

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je dva nova upozorenja zbog visokih temperatura, jedno za sutra, zbog očekivanih 36 stepeni, dok se za četvrtak očekuje još toplije vreme, i do 38 stepeni.

Ovo je četvrti toplotni talas od početka leta, pa se mnogi pitaju kada ćemo moći da predahnemo. Meteorolog Đorđe Đurić poručuje da se strpimo do kraja nedelje jer nas posle do kraja leta očekuje prijatnih 31-32 stepena.

- Istina je da smo imali po nekoliko dana u kontinuitetu visoke temperature, ali su mnogi zaboravili da smo sličnu situaciju imali i 2017, kada se od maja do kraja leta temperatura nije spuštala ispod 30 stepeni, pre toga 2015. i 2012... Ovo jeste toplije leto, ali smo imali i toplija. Predah od vrućina ćemo imati najpre u četvrtak poslepodne, kada preko centralne Evrope stiže ciklon, a u sklopu njega i hladni front. Zbog toga će i u petak biti veoma ugodno i prijatno, ali pretežno sunčano. Maksimalna temperatura biće od 25 do 29 stepeni, u Beogradu do 27 - navodi Đurić.

youtube.com/Happy Tv

Đorđe Đurić

Ipak, za vikend ponovo pod uticajem veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike stiže veoma toplo vreme. U subotu od 32 do 36, a u nedelju u svim predelima iznad 35, ponegde i do 40!

- A posle toga, oko 10. temperature padaju na normalne vrednosti za ovo doba godine, 31-32 stepena i tako će manje-više biti tako do kraja leta, uz povremena osveženja - kaže meteorolog. 

Upitan da li će ekstremno topla leta postati standard, Đurić kaže da se retko dešava da imamo dva uzastopno topla leta.

- Vreme stalno oscilira, obično dolaze u ciklusima na tri-četiri godine, što ne znači da se ne može desiti da dva leta zaredom budu ekstremno topla - zaključuje Đurić.

Komentari (0)

Loading