PIŠTOLJ GAVRILA PRINCIPA GLAVNA ATRAKCIJA: Posetili smo sarajevski muzej posvećen atentatu NA FRANCA FERDINANDA 1914!

Autor: Marko Pantić

Vesti

01.08.2021

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U muzeju su zložene i pantalone i torba pripadnika Mlade Bosne, ali i stvari austrougarskog prestolonaslednika

 

Prošlo je 107 godina, a kad se uđe u jedinstveni muzej u Sarajevu, posvećen atentatu na Franca Ferdinanda 1914, čini se da još odjekuju pucnji i vrisak gomile. I zaista, kao da je vreme stalo u zdanju u kom su glavna atrakcija pištolj iz kog je Gavrilo Princip pucao i njegove pantalone.

Muzej je nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini promenio ime iz Mlada Bosna u Muzej Sarajevo 1878-1917. Iako eksponati pokrivaju period od gotovo četiri decenije 19. i 20. veka, u centru pažnje je sve ono što je vezano za događaj koji se odigrao 28. juna 1914. u Sarajevu na Latinskoj ćupriji. Tada je, podsetimo, Princip, jedan od nekolicine članova organizacije Mlada Bosna, kojima je koordinirao Danilo Ilić, ubio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Sled događaja nakon toga uveo je planetu u krvavi svetski rat koji je odneo milione života.

Republika

Foto: www.profimedia.rs/AP

Sarajevo pre početka Prvog svetskog rata

 

LATINSKA ĆUPRIJA

Na mestu atentata, kod Latinske ćuprije, danas se nalazi Muzej Sarajevo 1878-1918. U njemu su izloženi originalni predmeti i garderoba aktera ovog istorijskog događaja.

Ono što posetioci prvo mogu primetiti jesu voštane figure Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije, vojvotkinje od Hoenberga u prirodnoj veličini. Na njima su verne replike garderobe koju su nosili u trenutku smrti. Tu su i originalne fotografije Gavrila Principa nakon atentata, kao i optužnica kojom su se za ubistvo princa teretili, pored Gavrila, i Danilo Ilić, Trifko Grabež, Cvjetko Popović, Mehmed Mehmedbašić, Vaso Čubrilović, Nedeljko Čabrinović, Iva Krajnčević, Lazar Dukić, Mitar Kerović, Velja Čubrilović, pripadnici organizacije Mlada Bosna.

Foto: Dušan Milenković

Učesnici sarajevskog atentata

 

U muzeju su sačuvani i izloženi i delovi garderobe koju je Gavrilo nosio tokom samog događaja. Seljačke braon pantalone od čoje, kao i seljačka šarena torba koju su u to vreme nosili gotovo svi mladići iz provincije. Najveća gužva jeste, naravno, oko pištolja kojim je izvršen atentat.

Foto: Dušan Milenković

Pištolj Gavrila Principa, kojim je izvršen atentat

 

Od ostalih zanimljivosti, tu su šoljice za kafu iz kojih su se tokom posete Sarajevu služili Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija, kao i escajg kojim su jeli.

MENJAO IMENA

Ovaj muzej preživeo je nekoliko rekonstrukcija, dobijajući pritom različite nazive. Dok muzeja nije ni bilo, u vreme Austrougarske, na Latinskoj ćupriji, preko puta mesta atentata, 1917. postavljen je spomenik Francu Ferdinandu i Sofiji. Međutim, on je uklonjen nakon stvaranja nove države Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Kasnije je na ovom mestu otvoren Muzej Mlade Bosne, ispred kog su tada utisnute Principove stope. Nakon završetka rata u BIH devedesetih postavka muzeja je obnovljena, uz novo ime.

Jedan eksponat, koji bi, po prirodi stvari, pripadao ovom muzeju čuva se u Gradskoj većnici u Sarajevu. Reč je o garnituri na kojoj je sedeo princ tokom kobne posete ovom gradu. Garnituru čine dvosed i dve fotelje, kojima nije dozvoljen pristup.

Video klip iz sarajevskog muzeja možete pogledati u videu na početku teksta! 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading